Ken je dat? Dat je één kamer in het huis hebt waar het eigenlijk altijd een rotzooi is? Bij mij is dat mijn slaapkamer. Vrijdag schreef ik al dat ik houd van een net huis en dat ik altijd mijn rotzooi achter mijn billen opruim, behalve op mijn slaapkamer. Waar het vandaan komt, geen idee! Het is iets waar ik al mijn hele leven last van heb. Hoe hard ik ook mijn best doe, ik krijg het niet in mijn systeem om mijn slaapkamer netjes te houden.

Bergen kleding en rondslingerende schoenen
Nu moet je niet denken dat mijn kamer een onbegaanbare kamer is, volgestouwd met bergen rotzooi. Het is gewoon dat ik niet zo goed ben in mijn zooi direct opruimen. Daardoor slingeren er dus altijd wel dingen rond. Wellicht komt dit doordat ik op deze ene kamer in het huis, de enige ben die er ‘last’ van heeft. Maar ik heb er niet echt last van… Je eigen troep is toch minder erg dan de troep van anderen. Tot ik weet dat ik een logé krijg, of iemand anders dan ikzelf op mijn slaapkamer moet zijn. Dan stoor ik me er niet aan, dan schaam ik me dood! Ineens slaat dan de opruimwoede toe. Mijn stoel wordt weer zichtbaar als de berg kleding is verdwenen, rondslingerende schoenen worden weer opgeborgen, de stapel boeken naast mijn bed staat weer de pronken in mijn kast en zelfs mijn bed wordt weer eens ‘gezellig’ opgemaakt.

Toen ik in dit huis kwam wonen was ik direct verliefd op mijn slaapkamer. Ik heb van die echte Amsterdamse grote balkondeuren en een gigantisch hoog plafond. Veel licht dus en eindelijk kon ik enorme boekenkasten kwijt in mijn kamer. Kortom, dit was na al mijn harstikke leuke studentenhuizen, een droomhuisje. De grote kledingkast, waar ik al jaren van droomde, kwam er eindelijk. Samen met een hoop andere dingen die ik prachtig vind. Je zou toch denken dat dit voldoende reden is om mijn kamer netjes te houden. Een opgeruimde kamer is immers zó veel mooier dan een rotzooi kamer… maar zo simpel werkt het helaas niet.

Perfecte week voor een ‘houd mijn kamer netjes’ challenge
Doordat ik ziek was afgelopen week moest ik mijn geplande zevendaagse yogachallenge nog even uitstellen en ineens een andere challenge bedenken. Met bovenstaande uitleg zul je begrijpen dat deze ‘houd mijn kamer netjes’ challenge een hele goede was in een week waar ik vooral aan huis gekluisterd was. Hoe meer je thuis bent, hoe meer tijd je hebt om rotzooi te maken. Maar dat zou me niet gebeuren deze week. Op maandagochtend zorgde ik ervoor dat alle rotzooi aan kant was. Er kwam niemand langs en er zou niemand komen logeren, het was dus gewoon me myself and I die zouden gaan genieten van een opgeruimde kamer met een opgemaakt bed.

Mijn theorie klopte, hoe meer je thuis bent hoe meer troep je achterlaat. De hele week was ik me bewust van mijn challenge en bleef ik in mezelf praten. “Direct opruimen Esther!” Ik voelde met een moeder en een klein kind tegelijk. Constant was ik mezelf terecht aan het wijzen.  Maar het werkte! De gehele week heb ik mijn kamer netjes kunnen houden. Het is helemaal niet erg om dit alleen voor jezelf te doen want eigenlijk is het veel leuker om iedere avond je nette kamer binnen te komen en in een opgemaakt bed te kruipen. Dat geeft toch meer het idee dat je iedere dag in een schoon bedje kruipt. En niets is zo lekker als die eerste nacht in een versgewassen bed.

21 dagen incubatietijd
Ooit vertelde iemand me dat een mens 21 dagen nodig heeft om zich een gewoonte eigen te maken. Na zeven dagen mijn rotzooi direct te hebben opgeruimd, zal ik mezelf dus nog twee weken als een strenge moeder moeten toespreken. Als ik dat weet vol te houden, schijnt het zo te zijn dat ik er aan wen om ook mijn slaapkamer netjes te houden. Dat zou toch leuk zijn! Het proberen waard dus. Ik ben benieuwd of ik binnen twee weken deze vervelende gewoonte heb afgeleerd. Mijn moeder zal in ieder geval trots op me zijn!