Soms moet je even streng zijn voor jezelf en nieuwe doelen stellen. Niet vergeten dat je ooit een droom had en dat die inmiddels ver weg is gezakt omdat er iets tussen kwam. Zoals mijn droom van vorig jaar: het rennen van de halve marathon!

Niets kon er mis gaan, behalve een blessure

Ik was een jaar geleden zo overtuigd en enthousiast over mijn doel dat ik netjes drie keer per week trainde. Regen of geen regen, extreme hitte of niet, in de vroege ochtend of juist laat op de avond… Ik had nooit een excuus om niet te rennen. Ik vond op dat moment werkelijk niets lekkerder dan een lange afstand rennen en een goede tijd neerzetten! In aanloop naar mijn 21 kilometer had ik me ingeschreven voor verschillende andere runs. Zo deed ik eerst natuurlijk We Own The Night, samen met de andere 52 Challenge meiden. Maar ook zou ik de Dam tot Dam loop doen, daarna natuurlijk die befaamde halve. En omdat ik dan zo goed op dreef was, zou ik in november de zeven heuvelen van Nijmegen trotseren. Een strakke planning en er kon niets mis gaan, behalve dan een blessure!

Na zo’n lange tijd, zo fanatiek getraind te hebben, was dat een behoorlijke domper. Het was nog maar één maand voor de Dam tot Dam, maar de pijn in mijn scheenbeen weerhield me ervan om nog te rennen. En uiteindelijk was het de fysio die de knoop doorhakte: totale rust! Zucht… daar gingen mijn drie grote doelen die ik had gesteld voor mezelf voor 2014! Geen Damloop, geen halve marathon en geen 7 Heuvelen!

Dromen zijn bedrog

Sindsdien heb ik niets anders gezegd dan: ‘ooit ga ik ze nog lopen’. En dat zijn mooie dromen. Maar zolang je er niets aan doet, blijven ze bedrog natuurlijk. Helaas duurde mijn blessure van vorig jaar tot begin dit jaar. Ik heb dus maandenlang niet kunnen hardlopen en hockeyen. Helaas was ik niet de meest fanatieke in die tijd en vond ik het ook niet echt nodig om naar de sportschool te gaan. Al mijn conditie, al mijn spieren… alles wat ik had opgebouwd vorig jaar was volledig weg. En dat was helemaal mijn eigen schuld!

Ik heb enorm gebaald natuurlijk! En het punt waarop de druppel over het randje van de emmer liep, schreef ik me in voor Personal Body Plan. Dat is de beste keuze geweest die ik in lange tijd heb gemaakt. Want niet alleen ben ik qua voeding weer het juiste pas op geslagen, ook de sportschool is een hernieuwde gewoonte geworden. Maar het leukste is nog, dat ik ook het hardlopen weer ben op gaan pakken. En dat oppakken betekende uiteraard, helemaal van voren af aan beginnen! Dat is soms best pijnlijk… als je je bedenkt dat ik vorig jaar 16 kilometer als trainingsrondje liep. Nu liep ik na twee minuten rennen alweer te hijgen en kwam ik na drie kilometer met een rood hoofd thuis.

Terug in het zadel

Omdat het zo frustrerend werkte, besloot ik dat ik moest zorgen dat ik weer een doel had. Een streven om naar toe te werken, zodat ik de drang zou hebben om van die twee minuten aan een stuk rennen, drie te maken en van die drie kilometer weer vier. Net zo lang tot ik op mijn oude niveau was. En dus wist ik precies wat mij te doen stond! Ik moest me weer inschrijven voor een fijne hardloopwedstrijd.

Gelukkig heb ik geleerd van mijn uitbundige enthousiasme van vorig jaar en heb ik besloten om het iets rustiger aan te pakken. Ik heb een van mijn top drie races uitgezocht en voldoende trainingstijd in acht genomen. Dit jaar heb ik slechts één doel: de 7 Heuvelenloop! 16 kilometer is een mooi begin om weer terug in het zadel te stappen!

Ooit….

En dus train ik weer gestaag! Ik krijg er weer lol in! Die 2 minuten zijn er inmiddels 12 en die 3 kilometer zijn er nu 6. Ik ben er nog niet, maar ik heb nog een aantal maanden! En om de moed niet te laten zakken, heb ik me ingeschreven voor de Damloop by Night. Een mooie run van 8 kilometer om mijn enthousiasme weer een nieuwe boost te geven.

Ik voel het aan alles dat het me dit jaar zonder blessures gaat lukken om die 7 Heuvelenloop te doen. Ik heb er zin in! Een van mijn drie dromen is dan uitgekomen dit jaar. En volgend jaar zien we wel weer verder. Maar één ding weet ik zeker: Ooit ga ik die halve marathon lopen!