Beticht van overgewicht

Het is serieus pas een paar maanden gelden dat ik mijn zesde medaille binnenhaalde. Juni 2016 om precies te zijn. En nu zag ik afgelopen week die foto van Marijke en mij samen met die medaille in onze hand. Trots en vooral ook slank en afgetraind! Gek genoeg vond ik dat toen natuurlijk niet. Die benen en die heupen… man oh man, die mochten echt een stuk strakker… vond ik toen! Een mens moet immers altijd wat te wensen overhouden toch? Maar als ik nu naar die foto kijk denk ik vooral: jeetje hoe kan ik het in zo’n korte tijd zo erg hebben laten escaleren?

Coach Sanne

In mijn nieuwe wijk ben ik trots begonnen bij de sportschool slechts 2 minuten lopen bij mijn huis vandaan. Een fantastische sportschool, waar ze gelukkig ook personal coaching aanbieden voor een prijs waarvan je niet stijl achterover slaat. Top! Dat moet ik hebben dacht ik. Want met alle drukte van de afgelopen maanden was het sporten er volledig bij in geslopen (op de medailles na) en het gezonde eten… mwa eigen ook wel ja. Mijn broeken zaten inmiddels aardig strak en mijn altijd zo platte buik vertoonde nu toch wel echt een zwembandje. Alle pogingen om mezelf weer op het rechte pad te krijgen van vorig jaar zijn jammerlijk gefaald. En dus had ik twee mogelijkheden: weer beginnen met Personal Body Plan, of het veel goedkoper en het daadwerkelijk ‘personal’ dicht bij huis zoeken in de vorm van coach Sanne. Die laatste heeft het gewonnen!

Daar stond ik dus netjes twee weken geleden, op intake bij Sanne. “Kom eerst maar eens even op de weegschaal staan” zei ze. En dus deed ik dat. Met het zweet tussen mijn bilnaad. Want wat zou de schade zijn? Het kon toch niet erger zijn dan een kilootje of 3-4? Thuis had ik de weegschaal nog niet uit de verhuisdoos gehaald, te bang voor wat die me zou vertellen, maar nu was er geen ontkomen aan. ‘Ik heb wel kleding aan én net gegeten én veel water gedronken. En het is net Kerst geweest natuurlijk, dus ik heb wel echt meer gegeten dan normaal de afgelopen dagen’ probeerde ik nog. Maar Sanne was streng “dat heb je dan de volgende keer dat je hier komt wellicht ook, dus dat maakt niet uit. En eigenlijk moet je blij zijn met deze dag als nulmeting. Als dit je top gewicht is, kan het hierna alleen maar weten worden!” En gelijk had ze. Maar ik schrok me toch wel helemaal het leplazerus toen die cijfers verschenen op de schaal. 6 HELE KILO’S heb ik eraan gevreten de afgelopen maanden! De waarheid is hard!

De waarheid werd nog veel harder

Maar de waarheid werd nog veel harder toen het bonnetje met cijfers uit die weegschaal gerold kwam. De resultaten volledig zwart op wit. 1,4 KG vet boven de bovengrens en 1,2% vet te veel. Met een BMI van 24,9 had ik officieel overgewicht! Al die resultaten die ik vorig jaar had behaald met Personal Body Plan, had ik zomaar door de plee gespoeld. Of nou ja… eigenlijk gewoon door mijn strot naar binnen geduwd. En terwijl ik me daar een beetje mijn ogen uit mijn kop stond te schamen, wist ik van te voren natuurlijk al lang dat dit de resultaten zouden zijn. De bewijzen hadden zich immers genesteld op mijn buik, benen, billen, heupen en zelfs onder mijn kin…. dus ik kon wel schijnheilig doen, maar tegelijkertijd wist ik ook dat er maar 1 manier was om weer te komen waar ik ooit was… en dat is NU aan de slag gaan!

Nog wat geschrokken stond ik vol vertrouwen te vertellen wat mijn doelen waren, waarom het was mis gegaan de afgelopen maanden en wat mijn ideaal plaatje was. Sanne luisterde en knikte af en toe en vatte daarna alles mooi samen. “Dus je wilt zo’n 6 kilo afvallen? 6 keer per week trainen, waarvan 3 keer hardlopen en 3 keer sportschool? En dan wil je per keer zo’n 5 kwartier doorbrengen in de sportschool? 3 keer per week cardio en krachttraining naast het trainen voor jouw halve marathon? Dat gaan we dus niet doen!” Huh! Veel sporten is toch dé manier om snel weer fit te worden dacht ik? Maar Sanne is liever van de lange termijn oplossingen. “We hebben een trainingsschema nodig dat past bij jouw drukke leven en wat je lang volhoudt en niet slechts een half jaar. 6 keer per week fanatiek trainen houdt niemand met een fulltime baan en gezond sociaal leven lang vol. Los van dat je blessures zult gaan oplopen. Dus nee!”

De resultaten

Point taken… die 6 keer per week sporten van Personal Body Plan heb ik immers ook maar een half jaar vol weten te houden. Die Sanne is zo’n slechte nog niet! Inmiddels ben ik twee weken onderweg met mijn nieuwe trainingsschema. 2 keer per week 3 kwartier krachttraining en 2 a 3 keer per week hardlopen. 1 x met een groepje en 1 of 2 keer zelfstandig. Verder heb ik van haar een goede combinatie van calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten gekregen waar ik me aan kan houden qua voeding. En ik moet zeggen: die eerste twee weken gaan lekker! Mijn voeding gaat goed, het sporten is weer leuk! En die resultaten… tja… morgen sta ik weer op de weegschaal bij Sanne. Dan hoop ik toch resultaat te hebben geboekt. Ik ben benieuwd! Ik zal jullie op de hoogte houden!