Bietensoep

De herfst vind ik maar stom. Want oh wat is het al koud buiten! En mega vroeg donker! Ten eerste heb ik geen idee welke jas ik moet aantrekken en hoeveel lagen ik überhaupt moet dragen om het niet te koud te hebben en vooral ook niet om te komen in het zweet. Ten tweede is dit de tijd dat iedereen als een malle begint te snotteren en het als een lopend vuurtje rond gaat. Ook in ben aangestoken… Ik ben snotje verkouden! Welkom herfst!

Het voordeel van de herfst

Voor de derde dag op rij nu voel ik me mega belabberd. Mijn ogen doen pijn, mijn keel doet pijn, mijn hoofd doet pijn, mijn schouders doen pijn… Mijn neus blijft constant lopen, ik krijg veel te weinig slaap omdat ik door de kriebel in mijn keel en mijn loopneus simpelweg de slaap niet kan vatten en mijn neus is inmiddels vuur rood door de berg zakdoeken die hem zijn gepasseerd. Jawel, een echte huis-, tuin- en keuken verkoudheid, zoals waarschijnlijk de helft van Nederland op dit moment te pakken heeft. En hoe zelf-meelijwekkend dit ook mag klinken, eigenlijk zit er ook een groot voordeel aan dit gesnotter.

Er zit best wel een groot voordeel aan de herfst op zich zelfs. Een van die voordelen is bijvoorbeeld dat het weer geoorloofd is om warme chocomel te drinken. My guilty pleasure 😉 waar ik trouwens een gezonde variant van heb gevonden. Vitariz Rijstmel chocolade (ook erg lekker trouwens om je havermout in te koken als je weer eens een ander ontbijtje wilt). Nog zo’n voordeel is al het lekkere eten dat deze dagen met zich meebrengt. Mensen krijgen weer zin in stamppot, de pan met draadjesklees mag bijna weer staan sudderend en een hoop ‘vergeten groenten’ doen weer hun intreden. Zoals bijvoorbeeld de pompoen!

Vitaminenboost in deze donkere dagen

Ik zit natuurlijk midden in mijn helweek, die niet echt gemakkelijk wordt met mijn verkoudheid, maar het dwingt me creatief te zijn met de ingrediënten die ik in huis heb. Op het moment heb ik namelijk echt geen zin om na een lange dag (vijf uur opstaan, sporten, werken en treinreizen) in de rij te gaan staan van de overvolle supermarkt. En dus probeer ik te bedenken wat ik kan maken van de boodschappen die ik afgelopen zondag deed. Normaal gesproken ben ik niet zo’n creatieveling als het op culinaire hoogstandjes aankomt, maar gisteren kwam er toevallig een heel gezonde en simpele maaltijd uitrollen, die ook nog eens heel smakelijk was! Een vitaminenboost die we allemaal wel kunnen gebruiken in deze donkere dagen: een bietensoep van rode bietjes (duh) en zoete aardappel. Het heeft weinig voorbereiding nodig, is mega gezond en ook nog eens super lekker!

Hoe maak je de bietensoep?

Je hebt niet zo veel nodig voor dit gezonde soepje. Twee rode uien, een pak met bietjes (ik had de voorgekookte variant, maar je kunt ook verse nemen natuurlijk), een grote zoete aardappel, een liter water, wat verse dille, een eetlepel griekse yoghurt per bord en twee kippen bouillonblokjes. (Weinig koolhydraten, maar toch erg voedend!)

Snijd eerst de uien in kleine stukjes en fruit deze in een beetje olie in de pan. Snijd vervolgens de bietjes in stukken, was de zoete aardappel goed en snijd deze ook in stukken (schillen hoeft niet) en doe dit alles vervolgens in de pan. Doe het water en de bouillonblokjes erbij en laat het zo’n 20 a 25 minuten koken. Vervolgens even de staafmixer er doorheen en je hebt een prima maaltijdsoepje! Voor je begint te eten even een beetje dille en Griekse yoghurt on top en je bent klaar. Ik vind het altijd wel lekker op er iets hartigs bij te eten. Maar deze soep vult zo goed dat je aan twee rijstwafels met bijvoorbeeld humus of Hüttenkäse erbij wel voldoende hebt waarschijnlijk! Ik kan niets anders zeggen dan, geniet van de herfst!