Confessions of a Shopaholic

Erkenning is de eerste stap: ‘ik ben een shopaholic‘. Een dag niet (online) geshopt is een dag niet geleefd, dat zou mijn motto kunnen zijn. Bijna dagelijks ben ik wel te verleiden door websites, als Vente-Exclusive, ShopVIP en Zalando Lounge. Ze weten mij met hun dagelijkse e-mails naar hun sites te lokken, waar ik vervolgens een kijkje neem tussen de door hen geselecteerde scherp geprijsde artikelen. Ik gooi mijn winkelmandje geregeld tot aan de nok vol en ga daarna pas, wanneer ik het aankoopbedrag zie prijken boven de 300 euro, nadenken of ik spullen ook écht daadwerkelijk nodig heb. Hoewel het antwoord steevast NEE zou moeten zijn, laat ik me té vaak verleiden om toch een aantal artikelen af te rekenen. Dit zijn de confessions of a shopaholic!

Eendagsvliegen
Mijn kast ligt aardig vol met mooie kleding. Veel items daarvan draag ik met regelmaat en andere stukken hangen of liggen op een vast plek waar ze nooit vandaan komen. Het overzicht ben ik al een tijdje kwijt. Iedere speciale gelegenheid is voor mij een excuus om iets nieuws te kopen. Daarmee breidt mijn collectie dus maandelijks –misschien zelfs wel bijna wekelijks- uit. Zo ook de collectie van ‘eendagsvliegen’, de items die ik maar een keer draag om vervolgens te laten hangen waar ze hangen. Ze raken in de vergetelheid tot ik de halfjaarlijkse opruim sessie van mijn kast houd en ze weer tegenkom. De opruim sessie waarbij ik ieder stuk beoordeel en beslis of ze mogen blijven of meegaan met de zak van Max.

Omdat ik óók nog eens heel erg slecht ben in weggooien, wordt die kast voller en voller. Het gevolg heb ik al uitgelegd: het overzicht is volledig verdwenen. Ik heb bergen kleding, maar draag te vaak het zelfde. Het werd dus eens tijd om een ander soort opruiming te gaan houden in mijn kast. Mijn motto voor deze week was niet alleen het opruimen van mijn kleding, maar ook om ieder stuk te opnieuw te passen, te beoordelen en te koppelen aan minimaal één ander kledingstuk uit mijn kast. Her-setten dus, zodat mijn kleding weer gedragen gaat worden en het kopen van nieuwe kleding volledig overbodig wordt. Voorlopig dan.

Back to basic 
Jaren geleden ging ik op rondreis door Australië. Drie maanden lang met een backpack door dat prachtige land trekken. In mijn backpack kon ik vijftien kilo meesjouwen waaronder toiletspullen, slaapspullen, handdoeken, boeken en natuurlijk kleren. De kleding die ik bij me droeg was dus tot een minimum aantal gereduceerd. Toen ik terug kwam van die reis heb ik een ontdekkingstocht door mijn kast gedaan. Drie maanden leven met maar een paar kledingstukken doet je immers waarderen dat je prachtige kleding in je kast hebt hangen.

Precies dát gevoel, dat ik toen had, wilde ik herontdekken. Ik heb destijds heel lang genoten van mijn semi-nieuwe garderobe zonder iets nieuws aan te schaffen. Dat was dan ook mijn doel van deze week: opnieuw ontdekken en daardoor mijn hand op de knip houden. Heb ik iets nieuws nodig? NEE!

Leuker aan mijn lijf dan in de kast
De beste methode was volgens mij om ieder stuk uit mijn kast te trekken en ze stuk voor stuk te passen. Dat passen werkt super goed. Ik zag van veel items weer dat leuker waren aan mijn lijf dan in de kast. Andere stukken bewaarde ik al jaren tevergeefs omdat ze in de kast duidelijk leuker leken te zijn dan aan mijn lijf. Ook de strijkbout kwam na lange tijd weer eens uit de kast. Want hoe gênant ik het ook vind om dit te bekennen, dit is een aardige confession-blog geworden. Ik houd niet van strijken en dus bleven veel kledingstukken ongedragen in de kast liggen… omdat ze gestreken moesten worden. Met een beetje doorwerken had ik dat hete ijzer er in mum van tijd overheen laten gaan en mochten deze kledingstukken ook weer meedoen in de strijd. De stapel op mijn bed werd steeds kleiner en de zin om alle kledingstukken binnenkort weer te dragen steeds groter. Mission completed!

De enige challenge die me nu nog rest is het temperen van dit gevoel. Om dit te stimuleren heb ik mezelf een impulsief-shopverbod opgelegd voor de komende twee maanden. Voor iedere gelegenheid moet ik eerst eens in die kast kijken wat daar voor pareltjes hangen. Kerst mag geen excuus meer zijn om te shoppen, evenals oud en nieuw of welke gelegenheid dan ook. Die prachtige jurkjes vragen erom om gedragen te worden, laat ik dan maar zwichten voor die schreeuw om hulp.