Het is bij ons op kantoor soms moeilijk om op je voeding te letten. We houden namelijk gewoon allemaal te veel van lekker eten, snaaien en borrelen. En omdat we een groeiend bedrijf zijn, is er natuurlijk steeds vaker iemand jarig… en dat betekent taart! Zo is er iedere week wel minimaal één moment waarop ik moet toegeven aan lekkernijen, omdat ik ze gewoonweg niet kan weerstaan. Het was dan ook heel fijn dat een van mijn jarige collega’s vorige week aan kwam zetten met een semi gezonde carrot cake.

Tja ik zeg natuurlijk semi gezond, want hoe gezond kan een carrot cake nou eigenlijk echt zijn? Maar als je dan toch wilt (of moet) zondigen, dan is deze variant wel echt een aanrader. Want het is altijd beter dan de volvette variant met boter en suiker en lekker is-ie zeker! Goed smeuïg en echt wel zoet genoeg! Je kunt de topping eventueel ook weglaten. Giet het beslag dan in een bakblik in plaats van een springvorm. Maar laten we eerlijk zijn… dat is eigenlijk het lekkerste van de hele taart! Dus als je zondigt, dan maar de full package!

Shopping list

Voor een springvorm van 20cm (6-8 stukken) heb je nodig:

– 300 gram volkorenbloem (of een andere soort zoals amandelmeel)
– 2 tl bakpoeder
– 0,5 dl kokosolie
– 50 gram gehakte noten (walnoten of pecannoten bijvoorbeeld)
– 50 gram appelmoes (suikervrije uit pot of lekker zelf maken)
– 1,25 dl Griekse yoghurt
– 3 fijngeraspte wortels
– 3 rijpe, geprakte bananen
– 10 fijngehakte dadels
– 2 geklutste eieren
– 1 tl kaneel
– 1 tl koekkruiden
– 1 tl zout

Voor de topping:
– 200 gram roomkaas (bijvoorbeeld mon chou)
– 2 el honing

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180˚C en vet de springvorm of het bakblik in met kokosolie, of gebruik bakpapier. Doe het meel, bakpoeder, noten, zout, kaneel en koekkruiden in een kom. In een andere kom meng je de appelmoes met de olie en fijngehakte dadels. En in nog een andere kom roer je de geprakte bananen, geraspte wortels, Griekse yoghurt en eieren door elkaar. Voeg dit laatste mengsel toe aan het oliemengsel en voeg daarna het mengsel van droge ingrediënten toe. Roer alles goed door elkaar. Giet het beslag in de springvorm of het bakblik en zet 50-60 minuten in de oven. Met een cocktailprikker kun je controleren of de cake gaar is.

Voor de topping:
Meng de roomkaas met 3 eetlepels honing en smeer over de afgekoelde cake. Finishing touch: decoreer met walnoten of pecannoten en strooi wat sliertjes geraspte wortel over de taart.

Smullen maar!