In Limburg eet je standaard vlaai op een verjaardag. Het is iets was ze ontzettend goed kunnen die Limburgers: vlaai bakken. Ik ben een Limburger (secret revealed) en ook ik ben dus opgevoed met de Limburgse-vlaaien-traditie. Je kon mij vroeger absoluut wakker maken voor een stuk kersenvlaai of rijstenvlaai.

Limburgse-vlaaien-traditie
Het is een traditie die ik nooit los heb gelaten. Inmiddels woon ik al bijna tien jaar niet meer in het zuiden des lands, maar vlaaien eten, dat doe ik nog steeds. Nu heten ze alleen geen vlaai meer, maar taart. Voor mij gaat er geen verjaardag voorbij zonder dat ik een vers taartje heb gebakken. En dus weet inmiddels iedereen die bij mij op verjaardagsvisite komt dat er minimaal één versgebakken taart klaar staat. Het liefst probeer ik iedere verjaardag iets nieuws te verzinnen. Twee keer een zelfde taart bakken, dat gebeurt mij bijna nooit. Toch heb ik één favoriet, die de rest na al die jaren nog steeds met verve overtreft: de mon chou taart met bastogne bodem.

Vandaag ben ik jarig! Gister heb ik mijn collega’s al verblijd met een versgebakken cheesecake en vandaag vier ik mijn oranje feestje. Laten we vooral hopen dat het Nederlands Elftal het ook echt een feestje weet te houden… Vanavond staat er in ieder geval een stroopwafeltaart op het menu. Ik heb wat afgebakken dus de afgelopen dagen. Geloof me, dat is absoluut geen straf voor me. It comes with the tradition.

Mijn Monchoutaart laat ik gewoon nog een mijn dingetje, maar omdat mijn collega’s gisteren met veel plezier de cheesecake naar binnen werkten, denk ik dat ook dat wel een groot succes was. En daarom wil ik dat recept vandaag met je delen. Succes verzekerd op iedere verjaardag! En het fijne is, er kan bijna niets aan mislukken!

Wittechocolade-cheesecake met bosvruchtensaus

– 250 g digestive koekjes (rol 400 g)
– 120 g boter
– 11 el rietsuiker (zak 500 g)
– 1 doosje bramen (250 g, diepvries), ontdooid
– 1 doosje frambozen (250 g, diepvries), ontdooid
– 3 bakjes verse roomkaas zacht en luchtig (a 200 g)
– 1 zakje vanillesuiker
– 300 g witte chocolade, fijngehakt
– 1 bekertje crème fraîche (125 ml, biologisch)
– 3 eieren, biologisch

1. Voorbereiding: oven voorverwarmen op 175 °C. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Maal de koekjes in de keukenmachine tot kruimels. Smelt de boter in een steelpan. Voeg 3 el rietsuiker toe en meng dit door de koekkruimels. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel. Bak de bodem. 15 min. in het midden van de oven. Laat de bodem 15 minuten afkoelen.

2. Breng in een steelpan de bramen en frambozen met 3 el suiker en 3 el water aan de kook. Laat 5 minuten op laag vuur doorkoken. Schenk het vruchtenmengsel door een fijne zeef in een kom en druk met de bolle kant van een lepel erdoor zodat alle pitjes eruit zijn. Zet de kom in een laagje koud water in de gootsteen en laat de bosvruchtensaus in 15 minuten afkoelen onder af en toe roeren.

3. Roer ondertussen in een grote kom de roomkaas los en meng met de rest van de rietsuiker en de vanillesuiker. Meng in een andere kom de chocolade met de crème fraîche en verwarm 1 minuut op 500 watt in de magnetron. Roer door en verwarm totdat het een egale massa is. Roer 1 voor 1 de eieren erdoor en meng door het roomkaasmengsel.

4. Schenk heet water in de braadslee en plaats onder het midden van de oven.

5. Schep van het roomkaasmengsel op de koekjesbodem in de springvorm. Verdeel hierover 6 el bosvruchtensaus. Herhaal deze stap nog twee keer totdat het roomkaasmengsel op is. Bewaar de rest van de bosvruchtensaus afgedekt in de koelkast. Maak met de satéprikker mooie krullen in de vulling, zodat er een marmerpatroon ontstaat.

6. Bak de cheesecake 1 uur in het midden van de oven op een rooster boven de braadslee. Zet de oven uit en laat de cheesecake 30 min. in de oven afkoelen om scheuren te voorkomen. Laat de cheesecake in 1 uur verder afkoelen op het aanrecht. Dek hem af met vershoudfolie en zet minimaal 2 uur in de koelkast. Serveer met de rest van de bosvruchtensaus.

Laat het me weten wat je er van vond! En smakelijk eten natuurlijk 😉