De Pareltjes van Amsterdam

Ruim een jaar geleden ben ik van Utrecht naar Amsterdam verhuisd. Net als vele andere net afgestudeerden was ik na mijn studie wel klaar met de stad waar ik zeven jaar had rondgebanjerd, in de kroeg had gestaan, gestudeerd, gewerkt, gesport en natuurlijk ontzettend had genoten. Ik houd van Utrecht, nog steeds voel ik me er ontzettend thuis, maar toch ben ik blij dat ik een jaar geleden naar de hoofdstad ben verhuisd. Nu, na een jaar, wordt ik door de doorgewinterde stedelingen nog steeds een newbie genoemd. Een groentje in Amsterdam. Om heel eerlijk te zijn hebben ze daar ook best gelijk in. Ik ken de stad een ‘beetje’. Mijn eigen wijk ken ik inmiddels goed, maar de echte parels van Amsterdam, die moest ik maar eens gaan ontdekken.

Favoriete Amsterdamse plekjes
Een week geleden las ik het boek van Carice en Halina. Een boek over het leven in Amsterdam van deze twee actrices. Tijdens het lezen van het hoofdstuk over de leukste plekjes volgens hen, begon het bij mij al wel te kriebelen. Ik heb uiteraard mijn eigen favoriete plekjes waar ik graag kom, maar nieuwe plekjes ontdekken heb ik eigenlijk niet meer gedaan sinds die eerste maand dat ik in Amsterdam woon. Ik besloot dus om afgelopen week er op uit te gaan. Met mijn fietsje Amsterdam verkennen en dan natuurlijk met name, mijn eigen wijk eens uit.

Het was een vreemde week. Midden in de week viel natuurlijk de jaarwisseling. Voor de jaarwisseling moest ik gewoon werken en ook de dagen na de jaarwisseling moest ik aan de bak. Op zaterdag had ik de hele dag een seminar in Utrecht, dus daarmee hield ik eigenlijk maar twee dagen over om echt de stad in te trekken, 1 januari en de zondag. Die eerste januari was natuurlijk een desillusie. Het is altijd leuk om dergelijke goede voornemens te maken van te voren. Puntje bij paaltje, lag ik toch echt liever in mijn bed die dag, dan dat ik mezelf op de fiets moest hijsen om nou zo nodig cultureel te doen. Dat betekende dus dat er nog één dag over was om buiten de grenzen van Amsterdam West te treden.

Een goed begin is het halve werk
Zondag was het heerlijk weer. In aanloop naar deze dag had ik gedurende de week al flink het internet afgespeurd naar de lekkerste koffie, de leukste lunchplek en toffe to-do’s. Omdat Amsterdam toch best groot is en Rome ook niet in een dag gebouwd is, had ik er vier dingen uitgezocht. Een goed begin is het halve werk dacht ik zo. Vandaag waren er geen excuses meer, Amsterdam moest en zou ontdekt worden. Maar tijdens de ontdekkingstocht liepen de plannen onverwacht anders en heb ik mijn lijstje niet eens af kunnen maken. Toch was het een heerlijk dagje. Er is altijd wel wat te doen in Amsterdam heb ik geleerd deze dag. Wie weet is het voor jullie ook nog nieuw en de moeite waard om eens een rondje Amsterdam te maken.

Sunday Market op het Westergas terrein
Iedere eerste zondag van de maand is er in Westerpark een markt. Een fashion, art & design markt. Deze is zowel buiten als binnen. Je kunt er vooral heel veel eten kopen. Geen groentekramen, maar echte lekkere delicatessen. Daarnaast biedt de Sunday Market een plek voor kleine ondernemers om hun unieke product te verkopen. Het is dus vooral lekker en ook heel leuk. Als je ooit op de eerste zondag van de maand je afvraagt wat je moet gaan doen, ga dan zeker eens een kijkje nemen op de Sunday Market.

Lekker lunchen bij Pllek
Na de Sunday market hebben we het pondje gepakt naar NDSM werf. Ik had gehoord over Pllek, een super leuke eettent met prachtig uitzicht over het IJ. Een prachtige ‘pllek’, zeg maar. Meer mensen hadden duidelijk deze plek al ontdekt op de zondagmiddag want het was er stampvol, maar daardoor niet minder leuk. Terwijl we genoten van het heerlijke uitzicht en het diverse volk dat hier kwam hebben we heerlijk gegeten. Een aanrader dus als je het niet perse erg vindt om je tafel te delen bij extreme drukte.

Rommelen in de IJhallen
Dat vonden wij niet erg dus, dat delen van onze tafel. Onze tafelgenoten konden ons zowaar tippen dat er ook een markt was in de IJ-hallen. De grootste vlooienmarkt van Europa wel te verstaan. Een echte aanrader volgens hen. Ik had er wel eens van gehoord, maar ik had me er nooit in verdiept. Nu was het dus de perfecte kans om eens een kijkje te gaan nemen in deze oude scheepsbouw hallen. We werden al getipt dat we wat laat waren en de mooiste spulletjes waarschijnlijk al lang en breed verkocht waren. Maar het was zeker leuk om er een wandelingetje overheen te maken. Ondanks dat er eigenlijk alleen nog echte troep te koop was.

Tijd om te gaan genieten!
De andere dingen op mijn lijstje heb ik helaas moeten doorstrepen voor deze week. Ik had namelijk nog heel graag willen rondstruinen op Waterlooplein en koffie willen drinken bij de lekkerste koffiezaak van Amsterdam. Daarvoor was het inmiddels te laat geworden. Maar dat betekent uitdaard alleen maar dat ik nog veel vaker van dit soort leuke tochtjes kan gaan maken.

Doordat ik gedurende week bij jan en alleman liet vallen dat ik de pareltjes van Amsterdam zocht, kreeg ik van veel kanten allemaal tips. Dit betekent dat ik inmiddels allemaal leuke plekjes heb om te gaan ontdekken in mijn eigen stad. Ontzettend veel zin heb ik om komende maanden, en dan met name de zomer maanden, weer op pad te gaan. Volgens mij kun je in Amsterdam altijd nieuwe dingen blijven ontdekken. Kortom, ik ga mezelf komende tijd van de newbie status afhelpen en vaker op zoek naar leuke plekjes. Het is tijd om te gaan genieten van deze stad!