Iedereen heeft ooit wel eens een boek cadeau gekregen waarvan je denkt ‘leuk!’, maar dat je het dan vervolgens nooit uit de kast pakt. Je neemt je keer op keer voor om het boek te lezen, maar er zijn altijd betere boeken die voor gaan. Zo kun je het lezen van dit boek jaren voor je uitschuiven… Voor mij heet dit boek 365 Dagen Succesvol. Ik kreeg het met Sinterklaas, gelukkig dus ‘slechts’ maar een paar maanden geleden. Iedereen die mijn boekensmaak een beetje kent weet dat dit een perfect cadeau is voor mij. Ik ben namelijk dol op marketing- en managementboeken en alles waar ik ook maar iets van kan leren! En toch had ik dit boek, tot begin vorige week, nog niet aangeraakt.

I know, I know, de titel klinkt wat overmoedig. Wie wil er nou echt 365 dagen in het jaar succesvol zijn? Om eerlijk te zijn lijkt mij het dus dodelijk vermoeiend. Toch hoort dit boek thuis in dat rijtje ‘daar kan ik wat van leren’. Dus na zeven maanden werd het dan ook wel eindelijk eens tijd dat ik dit boek uit de kast zou pakken.

Niet dromen maar doen!

Daar zat ik dan, op maandagochtend in de trein, met mijn knalrode boek in mijn handen. Wat voorzichtig probeerde ik de kaft verborgen te houden, me een beetje schamend voor de titel. Ja ik ben gevoelig voor wat mensen van mij zouden kunnen denken. En zelf zou ik ook lichtelijk grinniken, als ik iemand in de trein zou zien zitten met een boek genaamd ‘365 dagen succesvol’. Ook mijn collega’s vonden het niet direct een aanlokkelijk boek. Nu aan het einde van de week vind ik mezelf wat stom, dat ik dit boek niet direct de credits heb gegeven die het verdient.

Toen ik het boek kreeg riep ik direct “Daar maak ik een challenge van!”, dus nu was het tijd mijn belofte in te lassen. Toch merkte ik al snel dat dit boek ieder element van een challenge waarmaakte. Simpelweg omdat dit boek eigenlijk precies gaat over waar wij challengers iedere week, of misschien wel iedere dag, al zo lang mee bezig zijn. Met succesvol zijn bedoelen deze auteurs namelijk niets anders dan gelukkig zijn: doe jij wat je het allerliefste doet? Zo niet, hoe kun je waarmaken dat je wel gaat doen wat jij het liefste doet. Hoe zorg je dat je gelukkig wordt?

Het leven gaat vanzelf, maar wat doe je in de tussentijd?

Weet je nog, dat fantastische stukje uit Alles is Liefde, waarbij Carice en prins Valentijn voor de Bijenkorf op de Dam staan? Dat stukje monoloog dat waarschijnlijk iedereen wel heeft onthouden: “Ik sta eigenlijk op de ware te wachten.” “Wie niet? De vraag is wat doen we in de tussentijd?”

Gelachen heb ik om dit stukje, enorm hard zelfs. Wanneer zij het zo in de film zeggen, is het niet meer dan hilarisch. In mijn boekje stond een soort vergelijkbare spreuk die toch iets minder grappig was, maar me wel degelijk hard aan het denken zette. Leven gaat vanzelf, doodgaan trouwens ook. De echte vraag is: wat doe je in de tussentijd? Heb jij daar wel eens over na gedacht? Ik dus echt niet!

Gelukkige mensen doen vooral heel veel niet

Mijn probleem is eigenlijk dat ik altijd alles wil. Dat kan jullie niet vreemd in de oren klinken, want het is absoluut niet de eerste keer dat ik dit beken. Liefst zou ik een schrijversopleiding gaan doen, mijn eigen bedrijf aandacht gunnen, 52Challenge groot maken, een boek schrijven, verre reizen maken, veel werkervaring opdoen, misschien nog een master halen en weet ik veel wat nog meer. Als het kan doe ik het allemaal NU. Ik zeg altijd maar, ik ben niet gelukkig als ik stil moet zitten.

Bovenstaande alinea klinkt me al vermoeiend in de oren als ik het nog eens terug lees. Ik wil altijd zo veel dat uiteindelijk, van al die dingen die ik opstart, er maar weinig echt de goede aandacht krijgen. Keuzes maken dus! Daar heeft dit boekje me bij geholpen. Als ik deze week iets heb geleerd afgelopen week, is het dat geluk juist voortkomt doordat je keuzes maakt. Je kunt niet alles en al zeker niet alles tegelijk. Keuzes maken dus. En dat is lastig, want wat is van alle dingen die ik zou willen nou hetgeen ik het allerliefste zou doen?

Vier, deel en ga verder

Na mijn wat verlegen maandag in de trein, was het hek dan ook officieel van de dam. Ik moest keuzes maken! Dit boekje staat boordevol oefeningen om je daarbij te helpen. En dus zat ik met pen en papier netjes iedere ochtend mijn oefeningetjes te maken. En het werkt! Ik weet nu wat ik het allerliefste wil van alles en dat is schrijven. Het liefst mijn boek afmaken en natuurlijk lekker 52Challenge blijven vullen met mooie blogs! Daar word ik gelukkig van!

Mijn laatste opdracht uit het boek is dan ook vier, deel en ga verder. Bij deze dus! Ik vier mijn overwinning met mijn blog en deel het met jullie… het enige dat me nu nog te wachten staat is het daadwerkelijk verder gaan. Doe het! Maar dat is volgens mij alweer een challenge opzicht!