Don’t be such a nag!

Wij Nederlanders staan bekend om een aantal dingen: we zijn aardappeleters, we zijn gierig en we zijn heel goed in zeuren! Natuurlijk is zeuren af en toe gewoon lekker, maar teveel zeuren wordt al snel gezien als irritant. Eigenlijk vind ik zeuren een hele nare gewoonte. Ik weet niet eens of ik zelf een zeur ben, oftewel, of andere mensen mij een zeur vinden. Uiteraard is er maar een manier om er achter te komen hoeveel je eigenlijk zeurt, en dat is, door de uitdaging aan te gaan om een week lang helemaal niet te zeuren. Afgelopen week probeerde ik dan ook om geen zeikwijf te zijn.

Zeuren om niets
Een klein onderzoekje leerde mij dat wij Nederlanders vooral klagen over het weer. Niet zo gek uiteraard, want hoe vaak is het in Nederland nou echt lekker weer? Toch verandert al dat geklaag echt niets aan de situatie. Een beetje positiviteit zou ons dan ook echt geen kwaad doen. In een week waarin meer regen te zien was dan zonuren bleek het voor mij dan ook een beste opgave me hier niet negatief over uit te laten. Niet alleen het weer is een bron van ergernis. Zeuren kan over van alles. Geloof me, als ik er mijn challenge niet aan had gewijd afgelopen week, had ik een hoop te klagen gehad:

 • Mijn trein had vertraging;
 • Vervolgens had ik geen plek om te zitten.
 • Het regende de hele week pijpestelen.
 • Omdat ik zo’n drukke week had moest ik mijn vrijdagmiddagborrel inruilen voor een trainingsavond (wanneer moest ik anders trainen deze week?).
 • Door mijn te enthousiaste training (omdat ik toch nog die vri-mi-bo wilde halen) liep ik twee dagen met fixe spierpijn
 • De Albert Heijn kassière vergat mijn 35% korting stickers te verrekenen.
 • De rij bij de kassa was zo lang.
 • Die bij de servicebalie nog langer (die niet verrekende 35% wilde ik wel terug natuurlijk).
 • Mijn mailbox werkte niet naar behoren.
 • De batterij van mijn telefoon gaat zo snel leeg.
 • Ik had geen zin om mijn berg wasgoed weg te werken;
 • Maar, het truitje dat ik aan wilde trekken zat nog in de was.
 • De vaatwastabletten waren op waardoor de vaatwassen niet direct aan kon.
 • Mijn haar wilde niet perfect zitten;
 • (Of) mijn haar werd nat door de regen waarna het nergens meer naar zat.
 • Etc. etc.

Onzinnige luxe problemen
Je zult begrijpen dat de meeste van deze redenen echt té onzinnig zijn om te lang bij stil te staan. Nu ik dit lijstje zelf zo onder ogen zie besef ik me, dat ik in het verleden te vaak heb gezeurd over dit soort kleine (luxe) probleempjes. Eigenlijk werkt het heel simpel: zeuren lost niets op, maar je ergernissen aanpakken wel! Voor iedere ergernis is een oplossing. En dus zocht ik deze week naar manieren om het zeuren te voorkomen.

Trein vertraging? Dan werk ik gewoon iets langer door. So what dat je dan ’s avonds een kwartiertje later thuis bent. Ik had toch geen concrete plannen voor die avond! Regende het te hard om op de fiets naar het station te gaan? Dan pakte ik de tram. Daarmee was het probleem van het natgeregende haar ook opgelost. En een paraplu doet ook wonderen! Batterij snel leeg? Dan laad je ‘m toch wat vaker op! Zo moeilijk is het allemaal niet.

Fluitend en stralend over straat
Nou wil ik absoluut niet beweren dat ik deze hele week stralend en fluitend over straat ben gegaan. Zeuren doe je namelijk vaak onbewust. Het is eruit voor je er erg in hebt. Eigenlijk is dat af en toe ook helemaal niet erg. Maar doordat ik me er nu bewust van was, probeerde ik wel direct elk klaagmomentje om te zetten in een positieve vibe. Na iedere sneer over het slechte lenteweer, benadrukte ik dat het later in de week beter zou worden. Over iedere klacht waar ik zelf iets aan kon veranderen, snoerde ik mezelf de mond met “maar ik mag niet zeuren, dus nu houd ik er over op”.

Wat deze week vooral opleverde waren een hoop glimlachen van mensen die mijn “maar ik mag niet zeuren” erg grappig vonden. Ondanks dat ik niet het idee heb dat ik veel zeur, heb ik het er veel over gehad met mensen om mij heen. Ik denk zelfs dat ik meer mensen bewust heb gemaakt van hoe gemakkelijk wij Nederlanders zeuren met z’n allen. Het positieve ergens van in zien, is zoveel makkelijker. En kijk eens aan, vandaag schijnt de zon! Laten we het daar eens over hebben met z’n allen!