Een goed begin is nieuwe schoenen

Nieuw jaar, nieuwe kansen! Nieuwe goede voornemens en dus ook nieuwe hardloopschoenen!! Dit jaar staan al mijn goede voornemens in het teken van gezondheid. Gezond eten, veel bewegen en natuurlijk mijn 12 hardloop medailles binnenslepen! Afgelopen jaar heb ik een mooie start gemaakt, maar komend jaar ga ik daar nog een tandje bij doen. Niet op versleten schoentjes, maar op hele nieuwe stappers, helemaal goed voor mijn voeten! Nadat ik jarenlang heb gelopen op schoenen die ik in de aanbieding gescoord had, of zelfs cadeau kreeg, ben ik nu voor het eerst in mijn hardloopcarrière zo verstandig geweest om een loopanalyse uit te laten voeren. Een test om uit te vinden welke schoenen eigenlijk goed zijn voor mijn voeten. 12 Medailles binnenslepen moet namelijk wel op goed en passend schoeisel gebeuren natuurlijk!!

Zwabberende benen

Hoewel er vaak tegen me is gezegd dat ik eens een filmpje moest laten maken van mijn hardlopen, om de juiste schoenen aan te laten meten, heb ik dat dus nog nooit gedaan. Vooralsnog ben ik altijd afgegaan op de schoenen die het mooist en goedkoopst waren… lekker cheap ass he! Natuurlijk moesten ze ook wel lekker zitten, maar om heel eerlijk te zijn, waren mijn ogen en portemonnee altijd de doorslaggevende factor. Meestal ging dat goed en heel af en toe liep ik een blessure op. Gelukkig ging het bij mijn laatste pattas wel helemaal goed en liep ik het afgelopen half jaar probleemloos heel wat kilometers.

Maar ook goede schoenen slijten en voor mijn prachtige roze Asics was dat nu helaas zo ver. Ik wist dat het einde eraan zat te komen en had mezelf al voorgenomen om na de Damloop by Night en de Zevenheuvelenloop op zoek te gaan naar een waardige vervanger. Maar dan dit keer niet zonder goede loopanalyse. Ik heb nou eenmaal van die zwabberende benen, die jolig naar buiten zwaaien bij iedere pas die ik zet. Dus dat niet iedere schoen zomaar geschikt zou zijn voor die zwabberende stelten van mij, was best eens mogelijk. Afgelopen zaterdag was dan ook Run2Day time! Tijd voor die analyse die me voor eens en altijd duidelijk zou maken welke schoen mij zou helpen bij het behalen van de finish van mijn eerste halve marathon ever!

Een goed begin is het halve werk

En wat blijkt… ik loop hartstikke netjes! Ja, die zwabberende benen zijn nogal aanwezig ja, maar volgens die vriendelijke man van Run2Day loopt helemaal niemand kaarsrecht. Mijn hardloop zelfvertrouwen steeg weer een beetje en nog blijer werd ik toen bleek dat ik hele gewone schoenen nodig heb. Geen correcties, geen rare zolen, helemaal niets! En dus bleek de collectie schoenen die binnen mijn mogelijkheden lag, ineens heel groot! En ook nog mooi! Okee, okee, ze waren dan wel niet in de aanbieding dit keer, maar mijn ogen willen ook wat. En dus koos ik dit keer voor de mooiste en lekkerst zittende hardloopschoenen in de winkel.

Zo blij als een kind liep ik weer naar buiten! Helemaal klaar voor de maanden die komen gaan. Dit worden ze, de schoenen die me over vele finishes gaan brengen komend jaar! Te beginnen bij de Vondelparkloop volgende week. Komende week ga ik dus mijn schoentjes eens goed inlopen, want er moet toch wel weer serieus getraind worden na de vakantie! Niet alleen mijn schoenen, maar ook mijn conditie was redelijk versleten. Maar goed, een goed begin is het halve werk en dat begin, dat is er nu! Gelukkig en gezond 2016 gewenst allemaal!