Een open boek

Eindelijk had ik een week vakantie voor de boeg. Na de afgelopen maanden hard te hebben gewerkt ging ik afgelopen week naar Portugal om te genieten van de zon, wijn en mooie stranden. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik er ontzettend aan toe was en ook geen zin had om mijn rustige week te over-challengen met zware opgaven en voornemens. Het is dus nog best lastig een goede challenge te koppelen aan je vakantie. Maar deze challenge lag mij al weken aan te staren vanuit mijn boekenkast. Aangezien ik de afgelopen tijd mijn werkveld nogal heb uitgebreid met gebieden waar ik niet direct voor opgeleid ben, heb ik me volledig op marketing gerelateerde (studie)boeken gestort. Afgelopen week zat ik niet te wachten op de business boeken en het was dan ook een perfecte week om weer eens wat te lezen uit de selectie ‘fictie’.

Boekenworm
Ik ben dol op lezen, altijd al geweest. Een boekenworm dus, zoals ze dat noemen. Als kind al moesten er meerdere boeken mee naar de camping in Frankrijk. Ook op mijn latere vakanties met vriendinnen gingen er altijd een stuk of drie in de koffer. En zelfs die drie waren vaak niet voldoende voor één week aan het strand. Die ervaring hebbende, stopte ik dus wijselijk vier boeken in mijn tas. Ik ging immers voor mijn rust naar de Algarve, dus een beetje leesstof was meer dan welkom.

Gewapend met J.K. Rowlings Een goede raad, Dan Browns Inferno, The happyness Project en (okee, okee één non-fictie boek) The Big Five for Life, in mijn tas kon ik niet wachten om met mijn handdoekje op het strand te gaan liggen. Vier boeken, daar moest ik het toch wel mee gaan redden? Ik had enorm veel zin om ze te lezen. Tijd om ze eindelijk de aandacht te geven die ze verdienden.

Doen we nog een wijntje?
Loulé is sinds een klein jaartje mijn favo vakantiebestemming. Twee vrienden zijn inmiddels alweer een jaar geleden geëmigreerd naar dit prachtige plekje en hebben nu voor de tweede keer een bedje voor mij opgemaakt in hun prachtige stulpje. Samen met een andere vriendin vertrok ik voor negen dagen rust. Ik had kunnen weten dat ik geen hele dagen op het strand zou liggen om me te begraven in mijn boeken. De drie anderen waren namelijk meer te porren voor een wijntje, sangriaatje of iets sterkers aan de strandbar. Uiteraard zeg ik daar zelf ook niet zomaar nee tegen. Prioriteiten, prioriteiten. En dus verdween J.K. Rowling naar een lagere prioriteit, om over de andere drie boeken nog maar niet te spreken.

Hoewel de anderen vonden dat ik toch wel vaak in mijn boek verstopt zat, ben ik deze week niet verder gekomen dan Rowlings 540 pagina tellende Een goede raad. De andere drie boeken fungeerde helaas als niets anders dan loze kilo’s in mijn toch al niet al te grote koffer. Om dat ene dikke boek weg te lezen moest ik toch nog wel mijn best doen, na het opstaan met een kop koffie in de zon lezen tot de anderen wakker werden, op het strand proberen mijn ogen open te houden om wat pagina’s weg te bladeren en voor het naar bed gaan nog een hoofdstukje meepikken, zelfs als er al aardig wat wijntjes in zaten.

Let go, let go
Zoals ik al zei, ging mijn challenge meer over het loskomen van de business boeken, en daarmee uiteraard ook mijn werk. Mijn lang gewilde vakantie kon ik maar beter besteden om tot rust te komen in plaats van me verder te storten in de drukke werkzaamheden. Gelukkig had ik weinig moeite om deze week mijn werk thuis te laten. Ze konden heus wel een weekje zonder mij en alles wat niet kon wachten, moest toch maar even wachten. Ik moet zeggen dat een boekje aan de zee of het zwembad, absoluut heeft bijgedragen aan de rustmomenten die ik heb gepakt afgelopen week. Daarbij ben ik ook gewoon heel blij dat ik eindelijk die dikke pil heb doorgeworsteld. Komende tijd liggen er nog slechts een paar op me te wachten. Maar wie weet kan ik, nu ik eenmaal terug ben op Nederlandse bodem, nog af en toe mijn vakantiegevoel terug roepen, door een goed boek erbij te pakken.