Stel je voor dat je een lege mayonaisepot hebt die je vult met vijf golfballen. Die pot zit dan waarschijnlijk wel vol. Maar als je er een hand kiezels bij doet, vullen die kiezels de gaatjes tussen de golfballen. Hoewel de pot dan echt vol lijkt, kan er echt nog wel een hand zand bij, die de ruimte tussen de kiezels opvult. En zelfs als je denkt dat er nu niets mee bij kan, kun je er een kop koffie in leeggieten, die zich voegt tussen de aller kleinste ruimtes tussen het zand. Dan pas zit de pot echt vol!

Golfballen en kiezelsteentjes

Dit is een van de vele verhaaltjes uit het boek Helweek. Een boek waar ik me nu al ruim anderhalve week mee bezig houd, omdat het volgende week dan echt zo ver is: mijn eigen helweek! Hoewel ik er nu nog als een berg tegenop zie, zou het een van de beste weken uit mijn leven moeten worden. Een week waarin ik mezelf ga veranderen en de dingen misschien wel heel anders ga zien. Ik ben benieuwd! De reden dat ik je het potje mayo verhaal vertel, is omdat er een hele mooie boodschap achter zit. Je leven is namelijk te vergelijken met een pot mayonaise.

Hoe gek het ook zal klinken, mijn challenge van deze week heeft ook alles te maken met die pot mayonaise. De Pot mayonaise is in de metafoor mijn leven deze week. De golfballetjes zijn de belangrijkste dingen in mijn leven. Het zijn de vijf dingen die ervoor zorgen, dat zelfs als er niets anders meer was, mijn leven volmaakt zou zijn. Oftewel, mijn familie, vrienden, gezondheid, favoriete bezigheden, noem maar op. De kiezelsteentjes zijn alle andere dingen die belangrijk zijn in mijn leven en het zand staat voor alle kleine dingen.

Stel prioriteiten, de rest is maar zand

Als ik zou beginnen met het zand in de pot te stoppen, dan zou er geen ruimte meer zijn voor de golfballen of de kiezelstenen. Zo is het ook in het leven. Als je veel energie stopt in de kleine dingen, heb je nooit tijd voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn en zorgen voor jouw geluk. Zorg dus dat je altijd ruimte hebt in je leven voor je golfballen! Stel prioriteiten voor je kiezelsteentjes en al het andere is maar zand.

Als voorbereiding op mijn helweek van volgende week moet ik deze week stil staan bij mijn vijf golfballen en mijn kiezelstenen. Belangrijker misschien nog wel is stil te staan bij mijn zand. Misschien heb ik wel zo veel los zand en kiezels in mijn leven, dat mijn golfballen er niet meer bij passen. Hoe dan ook, het is een lastigere taak dan je denkt! En misschien is het goed voor iedereen die dit leest om er ook eens bewust bij stil te staan. Komende maandag vertel ik je alles over mijn week en de doelen voor komende week die zijn voortgekomen uit mijn geknies! Voor nu dub ik nog even rustig verder.

En de koffie dan?

Voor de oplettende lezer: je vraagt je misschien af waarvoor de koffie stond in de metafoor in het boek? Die staat voor het feit dat hoe druk het ook is in je leven, je altijd tijd hebt voor een kop koffie met een vriend!