Onder het motto ‘een goed begin is het halve werk’ heb ik tijdens mijn vakantie het internet afgestruind naar lekkere recepten. Ontbijtrecepten wel te verstaan. Want al jarenlang ben ik maar weinig creatief in mijn ontbijtjes. Mijn vriend en ik nemen ’s ochtends trouwens echt wel de tijd voor het ontbijt. Meestal zitten we een half uurtje aan tafel samen, voor we ieder onze eigen dag gaan vervolgen. Hij eet twee boterhammen met een glas melk ernaast en ik meestal een eitje met cracottes of een bakje havermout met koffie, water en vitaminepillen. Iedere ochtend hetzelfde eigenlijk. Geen slecht idee dus om wat ideetjes op te doen voor wat meer variatie. Want hoewel mijn ontbijtjes prima zijn, begint de verveling wel een beetje erin te sluipen zo langzamerhand.

Boordevol suikers, vetten en E-nummers

In de supermarkt kan ik vaak ook even langs het ontbijtvak struinen. Ik bekijk dan een voor een al die pakken met granola, havermout, cornflakes en wat voor vlokken of granen dan ook. Ik moet bekennen, het ziet er allemaal overheerlijk uit! Maar wanneer ik dan de achterkant van zo’n pak bestudeer, haak ik af. Vaak zitten ze boordevol suikers, vetten en E-nummers. Zo gezond als ze claimen te zijn, zijn ze eigenlijk helemaal niet in mijn optiek.

Gelukkig zit er een eigenwijs meisje in mij, dat denkt dat alles zelf te maken is, maar dan in een gezondere variant. Als ik een recept zie waarvan ik vind dat er te veel ongezonde zooi in zit, probeer ik er iets van te maken met andere ingrediënten. Zo ben ik bijvoorbeeld aan het experimenteren met bananenbrood nu… hopelijk kan ik binnenkort een overheerlijk en gezond recept delen met jullie. Maar goed, een ontbijt zoals uit de doosjes in de supermarkt dus, maar dan graag wel iets wat gemakkelijk te bereiden is, lekker is en ook nog eens gezond! Ik moet immers wel aan mijn PBP waarden denken!

Home made granola!

Ik heb het gevonden hoor! Een gezond en lekker ontbijtje, dat gemakkelijk te maken is en waar ik prima een aantal uren op vooruit kom aan het begin van de dag. Home made granola! In de supermarkt laat ik die verpakkingendus eigenlijk altijd steevast staan. Te veel suiker voor mijn Personal Body Plan en dus geen goede start van de dag. Maar eigen gemaakte granola kun je natuurlijk zo zoet en (on)gezond maken als je zelf wilt! Perfect dus! Afgelopen weekend stond ik een flinke bulk granola te maken, zodat ik nu voor komende week, iedere ochtend een ontbijtje klaar heb als ik zou willen! Beetje Skyr of Griekse yoghurt, diepvriesvruchtjes, mengen allemaal en je hebt een heerlijk ontbijt! En nog een pluspunt, mijn huis ruikt al dagen naar versgebakken granola… een geur die echt niet gaat vervelen! Do try at home dus!

Dit is hoe je het maakt:

  • 100 g. Havervlokken
  • 50 g. zonnebloempitten
  • 50 g. pompoenpitten
  • 50 g. quinoavlokken
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • Agavesiroop of ahoornsiroop naar smaak (ik gebruik 3 eetlepels)
  • 1 mespuntje zout

Meng de zonnebloemolie met het kaneel, de agavesiroop of hoornsiroop en het zout. Doe vervolgens in een grote kom de havervlokken, zonnebloempitten, pompoenpitten, quinoavlokken en het lijnzaad bij elkaar. Meng het stroperige mengsel goed door het pittenmengsel. Verdeel je granola over een bedekte bakplaat en schuif het ongeveer 15 a 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Schep het tussendoor een keertje om en houd het goed in de gaten zodat het niet aanbrandt. Laat de Granola eventueel achteraf nog even in de oven staan met de deur open, daar wordt het nog net iets knapperiger van.

Bon apetit!