Week 2

Een week zonder koffie, het leek me een makkie voor een tweede challenge. Gemiddeld genomen drink ik zo’n 5 á 6 koppen per dag, maar dan ook wel iedere dag. Mijn dag begint pas echt na het drinken van een heerlijk bakkie zwart goud. Deze challenge was dan ook eigenlijk een test, in hoeverre heb de koffie echt nodig voor het opstarten van mijn dag?

Busted!
Ik houd van koffie, ik vind de smaak heerlijk en het gegeven dat je een hele dag door energie toe kunt dienen aan je lichaam, is een uitkomst voor mij. Het was dan ook echt even afzien op de maandagochtend na mijn teamweekend, niet te vergeten ook nog het weekend waarin de klok was verzet. Nog brak en futloos en met dreunende hoofdpijn heb ik me uiteindelijk uit mijn bed weten te hijsen. De gewoonte om nu het Nespresso apparaat aan te zetten was moeilijk te onderdrukken. In plaats daarvan gunde ik mezelf een kop thee, way less effective. Na vier koppen thee begon het mijn huisgenoot dan ook op te vallen dat ik nog steeds geen koffie had gedronken. “Is jouw challenge deze week toevallig geen koffie drinken?” Busted! Het viel dus direct op dat ik de koffie liet staan.

Vooral de tweede dag was wel redelijk confronterend. Opnieuw een ochtend waarbij ik tergend langzaam opgang kwam. Opnieuw hoofdpijn, die pas eind van de ochtend een beetje plaats maakte voor veel te weinig energie. Hetgeen me toch nieuwsgierig maakte, wat doet een koffieverslaving eigenlijk met je? Een kleine googletocht leerde me dat ik niet echt tot de categorie verslaafd hoor. Wanneer je het aantal beperkt tot 5 á 6 koppen per dag, you’re fine. Wat wel gebeurd wanneer je stopt met koffiedrinken, is dat je lichaam het ineens alleen moet doen, energie opwekken zonder die boost van cafeïne. Ook gaat je lichaam daadwerkelijk vragen om koffie. Het gevolg, weinig energie en hoofdpijn. Precies de symptomen die ik ook heb ervaren afgelopen week.

Snaaien
Ik werk veel thuis, en wij hebben een prachtige grote pot vol met Nespressocupjes op het aanrecht staan. Die pot staarde mij afgelopen week onafgebroken aan. Ik was dagenlang alleen in huis met die pot vol cupjes. Ik geloof dat ik iedere dag minimaal twee keer heb gedacht ‘als ik nu koffie neem, dan hoeft niemand het te merken’. Maar ach, dan houd ik mezelf uiteraard gigantisch voor de gek. Ik doe deze challenge immers voor mezelf, en niet voor iemand anders. Het is me dus gelukt van de koffie af te blijven.

Uiteraard heb ik wel mooie vervangers gevonden die ik maar al te graag weer afzweer. Warme chocomel was een van de vervangers, maar ook koekjes, chocolade en brood. Ik merkte snel dat ik, iedere keer dat ik normaal gesproken koffie zou nemen op een dag, nu behoefte had aan iets anders. Helaas kon ik met niet volledig in bedwang houden en heb ik dus behoorlijk gesnaaid afgelopen week. Uiteraard gaf dat ook niet echt een voldaan gevoel, hetgeen wel weer een positieve uitwerking had: ik heb mijn hardlopen maar weer opgepakt. Ik heb 17 kilometer hardgelopen en twee keer gehockeyd deze week, een kleine compensatie van alle extraatjes die in mijn mond verdwenen afgelopen week.

I Love koffie
Ik heb vooral gemerkt dat koffie een gewoonte is. Kom je ergens op visite, dan vragen ze altijd of je koffie wilt. Na het eten een dipje, zullen we maar koffie nemen dan? Ik ben deze week, ondanks dat ik geen koffie heb gedronken, meer gaan houden van koffie. Ik hoop alleen wel dat ik voortaan genoegen zal nemen met drie koppen per dag, en eventueel gewoon af en toe een decafe. Minderen is prima, maar ooit nog een hele week zonder, I don’t think so!