Wat is het toch met selfies? Ondanks dat ze toch al een aardige tijd meegaan als ‘hip and happening‘ werd er vorige week ineens weer een berg aandacht aan besteed in de media. Ons koningshuis maakte menig selfie tijdens de Koningsdagparade (hip hoor) en in de krant las ik dat de selfie zijn eerste doden had geëist. Mensen die op het spoor een selfie maken en de trein niet zien aankomen in hun schermpje (DOM) of van een brug vallen tijdens een zelfportretje (ook heel DOM). Ook vanochtend hoor ik in het nieuws weer twee berichten over dat berichte zelfportretje… Het was toch het woord van 2013? Waarom blijft het dan toch zo’n dingetje in 2014?

Stemfie, snelfie, welfie, zwerfie
Al die benamingen ook. Je hebt natuurlijk de standaard selfie, maar die heeft inmiddels wel honderden broertjes en zusjes. Je hebt de stemfie, snelfie, welfie, zwerfie en weet ik veel wat nog meer. Hoe je het ook noemt, voor mij maakt het geen verschil. Om eerlijk te zijn, vind ik het maken van selfies nogal gênant. Dan heb ik het echt over de ‘selfie selfie’ hè. Zo eentje waar je helemaal in je eentje op staat. Geen gezellige vriendinnenfoto maar just you, yourself and you! Met je telefoon op jezelf gericht, lachend naar je eigen scherm in het openbaar. Klaar om jezelf te vereeuwigen en jouw aanwezigheid op die plek te delen met je online vrienden. Waarom?

Mij zul je dan ook niet zo snel een sefie zien maken. Niet snel, maar vooruit… ik maar ze wel! Alleen doe ik het op momenten dat het niet anders kan, of voor de grap. Maar vooral alleen als echt niemand het ziet! Op mijn reis door Australië bijvoorbeeld. Ik was toen twee weken alleen… er was niemand die ik tijdens mijn wandeling door een gigantisch national parc kon vragen om mij te vereeuwigen op die plek en dus moest ik het zelf maar doen. Ik moest natuurlijk wel een pic with me in it voor in het fotoalbum. Ook over de appgroep van de 52 Challengers gaan met regelmaat prachtige selfies van de bloggers heen en weer. Daar durf ik dan nog net aan mee te doen, vriendinnen onder elkaar. Maar alles wat te maken heeft met in het openbaar maken of openbaar delen, daar zul je mij niet snel op betrappen. Nou ja, tot deze week dan. Want dat is nou precies mijn challenge… in het openbaar selfies maken. In mijn blog van maandag vertel ik je graag hoe dat ging.

De perfecte selfie
Tot die tijd kon ik er maar beter voor zorgen dat ik wist hoe je nou eigenlijk de beste seflie maakt. Als ik dan toch een berg zelfportretten moet maken deze week, dan kan ik namelijk maar beter zorgen dat ik er op mijn allerbest op sta. Met een korte zoektocht stuitte ik al snel op een paar gouden regels voor de perfecte selfie. Luister en leer!

1. Fotografeer jezelf noooooit van voren
Een selfie van voren is not done, tenzij je Doutzen heet natuurlijk, dan is iedere foto mooi. Voor iedere andere vrouw geldt gewoon dat je de selfie het beste vanuit een schuine hoek kunt maken.

2. Maak de selfie van boven
Door je camera iets boven je hoofd te houden (en dus in de schuine hoek) krijg je een mooiere foto.

3. Doe je kin naar beneden
Omdat je de foto van boven en uit een rare hoek maakt, lijkt het logisch dat je je kin iets naar voren steekt. Maar dat is nou juist niet flatteus, dan lijkt het namelijk of je hoofd zweeft. Niet best dus. Gewoon je kin iets naar beneden doen. No worries, doordat je jezelf van boven fotografeert heb je geen last van onderkinnen enzo.

4. Geen zwevende armen
Zorg dat je arm niet meer zichtbaar is, er is niets zo raar als zwevende ledematen op een foto.

5. Gebruik een filtertje
Ze zijn niet voor niets uitgevonden. Zelfportretjes worden nou eenmaal mooier met een filtertje er overheen.

Maar de allerbelangrijkste tip is toch nog wel SMILE!