Limburgse aspergesoep

Oorspronkelijk ben ik een Limburger (wist je dat al). Een echte Limbo die zo’n 13 jaar geleden vertrokken is naar de Randstad. Mijn accent ben ik verloren, maar er is één ding uit Limburg waarvoor ik ieder jaar met liefde weer terugkom: de Limburgse asperges. Want de asperges die je in de Randstad in de supermarkt kunt krijgen zijn best lekker hoor, maar het echte witte goud komt uit het zuiden des lands. Liefst zelfs vers van de land, bij de boer vandaan.

Ook dit jaar hebben we al weer heel wat asperges verorberd! En zodra mijn ouders op bezoek komen in mei en juni, roepen we dat ze asperges moeten meenemen. Veeeeeel asperges. De eerste dagen snoepen we dan lekker van versgekookte asperges met ham en ei en als we dan nog een hoop overhouden, dan maak ik er overheerlijke soep van, die we kunnen invriezen, zodat we er vervolgens nog tig keer plezier van hebben. En tja, het kost wat tijd om asperges te bereiden (zo ook deze soep), maar wat je er voor terug krijgt is zo vreselijk lekker! Dat maakt iedere minuut dat je in de keuken hebt gestaan dubbel en dik goed. Ik zeg: dit is een verplichte must try!

Dit heb je nodig

500 g witte asperges
1 vleesbouillontablet
1½ liter kraanwater
30 g boter
30 g bloem
150 g gekookte hamreepjes
4 el slagroom
2 el peterselie

Zo maak je het

Was de asperges, verwijder de houtachtige onderkant van de asperges en schil ze rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden. Zorg dat je geen schil laat zitten. Die is namelijk erg hard en niet lekker om te eten.

Breng de asperges mét de schillen en het bouillontablet (in een aspergepan) met 1.5 liter water aan de kook. Neem na 15 min. de asperges uit de pan en laat de schillen nog 30 min. op laag vuur doorkoken. Zeef het kookvocht en gooi de schillen weg (het vocht moet je houden dus!). Snijd de gekookte asperges in stukjes.

Smelt in een soeppan de boter, strooi de bloem erover en roer deze door de boter. Laat dit even bruisen en voeg al roerend scheut voor scheut het kookvocht van de asperges erbij. Goed roeren zodat er geen klonten ontstaan. Laat de soep 15 min. op laag vuur doorkoken. Voeg de aspergestukjes, hamreepjes en de slagroom toe aan de soep. Breng het geheel op smaak met zout en (versgemalen) peper en strooi de fijngesneden peterselie erover. En dan… smullen maar!!

Ps. Ik maak vaak een dubbele portie, zodat ik meer kan invriezen 😉