Meer energie
Voor mijn vriend en ik elkaar tegenwoordig een goede nacht wensen, zegt hij nog even tegen mij ‘hoofd uit!’. Dat is zijn teken dat ik in bed, net voor dat ik zou moeten gaan slapen, nog veel te veel bezig ben met dingen van morgen of later. Dat ik lig te ratelen over dingen die op dat moment helemaal niet van belang zijn. Sterker nog, ze helpen me in de verste verte niet om in slaap te kunnen gaan vallen. En dus moet ik mijn gedachten op dat moment UIT zetten. We hebben de afgelopen tijd wel gemerkt dat al dit geratel in bed voor mij niet echt helpt bij het relaxed in slaap komen, of de nacht zonder extreme dromen doorkomen. En dus is het nu standaard ‘hoofd uit’, waarbij ik probeer de denkbeeldige knop in mijn hersenen daadwerkelijk op mute te zetten.

Het begin is er

Ik heb tegenwoordig een Fitbit die ook mijn slaap meet. Om heel eerlijk te zijn, is dit zelfs de reden waarom ik deze Fitbit heb gekocht. Want met al die slapeloze nachten van mij, was ik wel eens benieuwd wat ik ‘s nachts nou eigenlijk allemaal uitvrat! En het grappige is dat ik echt tot inzichten ben gekomen die mij helpen bij het beter slapen. Helaas nog niet iedere nacht, maar het begin is er.

Afgelopen week bijvoorbeeld nog. 3 mei was het nog precies één maand voor onze trouwdag. Alleen al dát besef zorgde voor een wervelstorm in mijn hoofd. Waar ik eigenlijk heel relaxed was over alles de afgelopen tijd, knapte er iets bij het zien dan die 3 mei in mijn agenda. Alsof er een bom met zenuwen explodeerde in mijn buik… met alle gevolgen van dien. Ineens twijfelde ik of we niet iets vergaten. Alles was toch wel goed geregeld? Hadden we wel echt aan alles gedacht? Na twee nachten dramatische dromen over een desastreuze trouwdag en de bijbehorende vermoeidheid de dagen erna, was ik het zat! Als ik zo nog een maand moet slapen, val ik in slaap tijdens het ‘ja ik wil’ moment. Dat kan niet!

De rust is wedergekeerd

En dus paste ik mijn oude maar vertrouwde lijstjes tactiek weer toe. To do lijstjes maken, strepen, planningen maken… I love it! Het geeft overzicht en jawel, ook heel veel rust! Want alles staat op dat lijstje, dus een reden voor stress is er gewoonweg niet! Voor de komende maand staat er nu dus ook een prachtige overzichtelijke en haalbare planning op papier voor onze bruiloft. Rust in mijn hoofd, rust in mijn buik en gelukkig ook weer rust in de nacht!

De ‘hoofd uit’ methode lijkt dus te werken! Mijn Fitbit bewijst het zelfs met de betere resultaten. Ik ben minder vaak wakker tijdens de nacht en ben meer uren diep in slaap. Top! Helaas heb ik de tactiek nog niet 100% onder de knie, maar langzaamaan kom ik er wel! Komende tijd ga ik me met name richten op mijn slaap kwaliteit. Proberen om langere periodes in mijn diepe slaap en REM slaap te zijn. Volgens mij moet dat me wel gaan helpen om meer energie te krijgen in mijn lijf. En voor de nachten dat ik toch nog lig te woelen in bed en gewoon helemaal niet in slaap kom, gebruik ik gewoon mijn Mindfulness app. Doe maar eens een bodyscan van een kwartier van deze app… wedden dat jij ook zo onder zijl bent 😉