Minderen Met Koffie

Afgelopen week schreef ik al over mijn onuitputtelijke vermoeidheid. Moe opstaan, moe door de dag heen komen en moe naar bed. Hoe hard ik ook mijn best doe om meer energie te krijgen, ik blijf een tikkende tijdbom die wankelt op het randje van vermoeidheid. In de meeste weekenden lukt het me om een klein beetje bij te slapen, maar om eerlijk te zijn ligt het vermoeidheidsprobleem niet echt aan mijn te korte nachten. Zoals ik in mijn vorige blog al schreef, slurp ik mijn eigen energie, met allerlei dingen. En daardoor heb ik de mate van energie die ik kende toen ik ‘jong’ was, al heel wat maanden niet meer gevoeld. En die energie mis ik als een dolle! Daarom heb ik besloten om komende tijd te gaan werken aan alle zaken die mijn energie slurpen.

Binnenkort een stuk fitter

Mijn komende challenges staan dus in het teken van gedragsverandering om fitter te worden. Niet alles in een keer willen aanpassen, want dan gaat het sowieso niet lukken. En alleen de gedachten al aan volledig anders leven, maakt me moe 😉 Stapje voor stapje dus. Veel kleine veranderingen die er zeker voor gaan zorgen dat ik binnenkort een stuk fitter mijn dagen door ga komen. Daarbij heb ik een lijstje gemaakt van zaken die aangepakt gaan worden. Het begin is er en ik gok zomaar dat er nog wel wat meer dingen in dit lijstje komen te staan. Maar voor iedereen die met mij mee wil doen, dit zijn de zaken die ik aan ga pakken komende weken:

  1. Minderen met koffie
  2. Het boek lezen ‘Nooit meer te druk’ om meer rust te krijgen in mijn hoofd
  3. Goed/gezond eten
  4. Een telefoonloze slaapkamer
  5. Een sportschema aanhouden
  6. Minder drukke planningen maken voor mezelf

 

Minderen met koffie

De nummer 1 op mijn lijstje is dus minder koffie drinken, een challenge waar ik afgelopen week mee begonnen ben. Niet omdat ik denk dat ik daardoor direct beduidend meer energie zal krijgen, maar wel omdat ik mezelf ermee voor de gek houd. Want ondanks dat koffie niet de grootste boosdoener is, is koffie wel een grote spil in het geheel. Omdat ik koffie ook gewoon ontzettend lekker vind, is het een gemakkelijk drankje om te blijven slurpen gedurende de dag. Het grote probleem is alleen dat ik dat een beetje uit de hand heb laten lopen. Op een gemiddelde dag drink ik met enig gemak zo’n zeven koppen koffie weg. Gewoon omdat het lekker is, gemakkelijk en ook nog eens een snelle energie leverancier. Toch helpt een overdosis aan cafeïne niet echt bij het wakkerder worden gedurende de dag. Het helpt heel even voor een kick en daarna zakt die energie weer weg. Bij een overdosis aan cafeïne schijnt het zelfs zo te zijn dat je daarna vermoeider bent, dan wanneer je weinig koffie drinkt. En laten we eerlijk zijn, de hoeveelheden die ik drink, zijn gewoon niet gezond voor een mens. Wanneer je te veel cafeïne binnenkrijgt, kun je last krijgen van rusteloosheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Nou lig ik nog niet te stuiteren in bed, maar die drukte in mijn hoofd wordt in ieder geval ook niet minder van de hoeveelheid cafeïne in mijn lijf.

Tijd om mijn verslaving aan dit zwarte goud aan banden te leggen: time to cut down caffeine! Ik ga zeker niet stoppen met koffie drinken, want daarvoor vind ik het gewoon te lekker. Maar ik heb mezelf wel een maximum aantal koppen opgelegd per dag. Strikte regels dus met een maximum van 3 koppen koffie! Eentje met melk, omdat ik dat zo lekker vind. En twee zonder melk. Eentje bij het ontbijt dus, eentje rond een uur of 11 en eentje rond een uur of vier. Ik heb dit nu een week volgehouden en het was echt een stuk gemakkelijker dan ik dacht. Er staat nu structureel een fles water naast mijn computer, zodat ik gewoon lekker veel kan drinken de hele dag, zonder dat ik iedere keer naar de keuken hoef te lopen. Dat is immers een confrontatie met de koffiemachine… eentje die ik niet wil 😉

Nooit meer te druk

Natuurlijk heb ik mijn koffie wel gemist. Het is gewoon té lekker! Maar de aanhouder wint en ik ga mijn drie kopjes per dag regel stand houden. Bij een klant vraag ik nu gewoon structureel om een glas water of een kop thee en van de kopjes koffie die ik nog wel drink, geniet ik extra! Win win dus!

Stap 1 is gezet van mijn weg naar meer energie! Haak vooral bij me aan als je mee wilt doen! Wie weet kunnen mijn bevindingen jou ook helpen bij het krijgen van meer energie. Komende week ga ik het boek ‘Nooit meer te druk‘ lezen, om te leren hoe ik in mijn hoofd wat meer orde kan scheppen in de chaos die ik zelf zo nu en dan creëer.