Beticht van overgewicht

Een ruime maand geleden schreef ik een blog over een pijnlijk onderwerp. Mijn gewicht! Nou weten de mensen die mij kennen dat mijn gewicht altijd al een dingetje is geweest. Ik kan me eigenlijk geen leeftijd herinneren waarop ik niet bezig was met aankomen en afvallen. Dat ik nou eenmaal niet de beste genen heb meegekregen als het gaat over mijn BMI, is een understatement. Als ik niet oplet wat ik eet en niet voldoende beweeg, slip ik dicht. Maar omdat ik ook maar een mens van vlees en bloed ben, mist bij mij ook wel eens de discipline om altijd maar gezond bezig te zijn. En juist in die fases schieten de wijzers van de weegschaal weer omhoog… tot ik het weer zat ben en de knop weer omgaat. It’s the story of my life!

Hallelujah voor mijn coach

Maar vorige maand heb ik een heel ander besluit gemaakt. Ik ging niet aan het zoveelste dieet beginnen, ik zou niet met het weet ik veel hoeveelste tijdelijke plan aan de slag gaan… nee, ik koos voor de lange termijn oplossing. Ik sloot een nieuw sportschoolabonnement af voor 2 jaar, inclusief lifestyle coach. Dat betekent dat ik de komende twee jaar begeleid wordt en ‘in de gaten gehouden’ wordt. Dat ik iedere twee weken een afspraak heb met mijn coach en samen met haar bespreek waar ik aan wil werken. Maar dat betekent ook dat zij mij iedere twee weken op de weegschaal zet en meekijkt naar mijn eetgewoontes die ik netjes iedere dag invul in mijn voedingsdagboek. Voor velen van jullie zal dit wellicht klinken als een vreselijke verplichting, maar voor mij is dit een verademing!

Al op jonge leeftijd kreeg ik te horen van mijn moeder ‘ieder pondje gaat door het mondje’. En als je daar over na denkt, klopt dit als een bus natuurlijk. Als je veel snoept, wordt je dik! Het probleem bij mij is meer dat die pondjes er dus sowieso wel komen, ook als ik denk dat ik gezond eet. Juist omdat ik de aanleg heb dat ik super snel aankom in gewicht, vind ik het vreselijk moeilijk om te bepalen wat ik dan wél mag eten. Mijn benodigde hoeveelheid calorieën op een rustdag is vastgesteld op ongeveer 1600. Dat is ongeveer 400 minder dan de gemiddelde vrouw… Dat is best puzzelen om te zorgen dat ik daar niet overheen kom (met de nodige pondjes die daarbij komen kijken). En daarnaast is het ook nog eens vreselijk belangrijk dat ik niet te weinig eet natuurlijk. Voor mij is het dus echt een struggle om gebalanceerd te eten. Het bijhouden van zo’n voedingsdagboek is dus eerder een fijne standaard dan een last. En omdat ik dus ook een mens ben van vlees en bloed, is zo’n coach stiekem super fijn om gemotiveerd te blijven! Zeker omdat ik met regelmaat gezellige etentjes en borrels heb, waarbij ik ook heus wel eens een bitterbal wil snaaien en een wijntje wil drinken. Maar dan moet ik de dag erna dus wel weer op mijn strepen letten. Hallelujah voor mijn coach!

De resultaten mogen er zijn

Want zoals ik zei ben ik inmiddels ruim een maand aan de slag met deze coach en heb ik al vier keer op de weegschaal gestaan bij haar. Misschien kun je je de cijfers van die eerste keer nog herinneren?  Dat was niet best… 1,4 KG vet boven de bovengrens en 1,2% vet te veel. Met een BMI van 24,9 had ik officieel overgewicht! Al die resultaten die ik vorig jaar had behaald met Personal Body Plan, had ik zomaar door de plee gespoeld. Of nou ja… eigenlijk gewoon door mijn strot naar binnen geduwd. Vreselijk vond ik dat. Maar inmiddels mag ik een trotse update geven 🙂 En hoewel ik er nog niet ben qua resultaten zoals ik het ‘t liefst zou zien als ik in mijn witte jurk naar het altaar ga lopen over 3,5 maand, ben ik echt al heel lekker op weg!

Nu ik inmiddels lekker aan de slag ben gegaan met Sanne, kan ik niet anders zeggen, dan dat de resultaten er weer mogen zijn! Ik ben nu bijna 5 kilo afgevallen en mijn vetwaardes zijn enorm gedaald. Ik zit nu op 4,3 KG vet onder de bovengrens en ook mijn percentage is gedaald naar 3,8% onder de bovengrens! Mijn BMI is nu 23,5 en dat is fantastisch nieuws! Want daarmee heb ik in ieder geval weer een gezond gewicht! En daarbij heb ik ook weer een hele dosis motivatie gecreëerd, om lekker aan de slag te blijven en resultaten te blijven boeken. Zo zie je maar, dat een blog vol bekentenissen kan leiden tot een hele nieuwe start! Benieuwd naar mijn resultaten komende tijd? I’ll keer you posted!