Soms zou ik wel eens willen vergeten dat ik volwassen ben. Niet omdat ik deze fase van mijn leven niet leuk vind, maar wel omdat het een jaar of vijf geleden allemaal zoveel makkelijker was. Ik studeerde, kreeg studiefinanciering, wat inkomsten uit mijn bijbaantje, mijn ziektekostenverzekering was nog via mijn ouders geregeld, overal kreeg je verzekeringen en abonnementen tegen studentenprijzen en mijn huur… die was natuurlijk absurd laag ten opzichte van hypotheek nu. Als student denk je altijd maar dat het grote geld binnen gaat stromen zodra je een baan hebt, maar de werkelijkheid is dat het leven dan ook vele malen duurder is dan tijdens je studententijd, want als die laten die je dan nog niet hebt, komen samen met het grote mensenleven er zomaar bij! En dan gaat die geldstroom dus ook net zo snel je portemonnaie weer uit.

GEEN ZIN

Je hoort mij niet klagen hoor, ik kom prima rond en doe fantastische dingen van mijn salaris. Maar al dat volwassen gedoe en al die zaken waar je aan moet denken en geld aan moet betalen… het is soms zo veel en zo vreselijk volwassen, dat ik zo en dan liever mijn kop in het zand steek! Of dan regel ik het een keertje en kijk ik er daarna nooit meer naar om, zelf niet als ik dus voordeliger uit kan zijn. Al die geld dingen… ik heb gewoon GEEN ZIN om er mee bezig te zijn!

Maar ja, ik heb een vriendje die getrouwd is met de financiële wereld. Hij werkt in de financiële sector en is dus vaak precies op de hoogte van hoe alles werkt en welke goede deals en trucs er uit te sluiten zijn. Het compleet tegenovergestelde van mij dus! En dat is helemaal niet erg natuurlijk, want tot nu toe had hij in principe niets met mijn financiën te maken. Ik heb mijn eigen abonnementen, mijn eigen verzekeringen, mijn eigen vaste lasten, mijn eigen studieschuld (helaas helaas), mijn eigen credit card en mijn eigen financiële regeldingetjes. Mijn financiële manier van leven, zoals ik het al jaren doe!

Talking money with my honey

Prima dus, maar bij het volwassen leven hoort ook het moment waarop je gaat samenwonen… en dat moment is bij ons nu ook aangebroken. Over een paar maandjes pakt hij zijn biezen in Rotterdam om zijn spullen te verplaatsen naar mijn huis in Amsterdam. JEEJ! Dat is natuurlijk super leuk, romantisch en fantastisch want dan zien we elkaar eindelijk iedere dag! Maar ook moet er dan financieel wat dingen geregeld worden. Onze twee huishoudens moeten namelijk niet alleen in meubels samengevoegd worden, maar ook in lasten. En dus was het tijd om de balans eens op te maken.

Het zijn natuurlijk niet de leukste gesprekken die je kunt hebben met je vriendlief, als je net mega romantisch besloten hebt om samen te wonen. Maar toch moest het hoge woord eruit. Wat gaan we doen met de hypotheek? Want stel je voor, EN DAT HOOP IK NATUURLIJK NIET, dat we uit elkaar gaan. Dan moeten we geen gezeik krijgen over eigendomsrechten van het huis en alle andere spullen. En moeten we dan ook aan een gezamenlijke rekening? En welke abonnementen behouden we en wat zeggen we op? Moeten er nog verzekeringen aangepast worden? Oh mijn god, wat een vreselijk saai gedoe! En stiekem werd ik ook wel wat zenuwachtig…

Niet zo sexy en romantisch

Het werd me namelijk al snel duidelijk dat ik het wel gered heb de afgelopen jaren, maar dat mijn manier niet echt de beste manier was. Daar was vriendlief toch echt een stuk beter in dan ik… Het uitzoeken van mijn pensioen bijvoorbeeld… dat is iets wat ik al heel lang moet doen, maar waar ik natuurlijk totaaaaaal geen zin in heb! En dus is dat nog niet gebeurd. Zo weet ik op dit moment niet eens zeker of alle verzekeringen die ik heb wel volledig dekkend zijn voor mijn huis. En of ik dus wel iets krijg als de hel losbreekt. Schaam schaam schaam! Want dat zijn natuurlijk geen onbelangrijke dingen!

Nu klink ik natuurlijk als een of andere domme chick die liever lui is dan moe als het op geldzaken aankomt, maar ik kan je vertellen dat dat niet zo is hoor. Ik ben namelijk wel voor van alles en nog was verzekerd, ik ga bijvoorbeeld ook nooit zonder perfect gedekte reisverzekering de deur uit. Als ik morgen onder een bus kom en niet meer kan werken, zit ik er goed bij tot mijn AOW… maar er zijn wel een aantal zaken die beter kunnen. Dus nu ik ga samenwonen met een expert op dat gebied, heb ik me plechtig voorgenomen om me komende weken te gaan verdiepen in de financiële bende die er voor me ligt. Voor mijn huis, ons huis is ga ik zorgen dat het allemaal klopt! Dat gesprek was dan misschien niet zo sexy en romantisch… er ligt wel weer een nieuwe challenge voor me… en op financieel gebied zal onze relatie in ieder geval niet stuk lopen 😉