Eigenlijk kon ik geen beter begin voor deze blog bedenken dan deze zin: ik heb een nieuwe verslaving! Gewoon omdat het klopt! Sinds twee weken heb ik een app, die me dag in dag uit bezig houdt. Geen spelletje, geen social media… Nee, ik ben verslaafd aan een beweegmeter! Een app die bijhoudt hoeveel ik wandel, fiets en ren. Aan het eind van iedere dag een overzicht van mijn activiteiten in stappen, kilometers én calorieën! De app Moves heeft er een fan bij!

De maandelijkse foto update

Hoewel ik er tegenwoordig niet zo veel meer over schrijf, ben ik nog steeds bezig met Personal Body Plan. Tegenwoordig zonder coach, maar nog wel met trainingsschema’s, voedingsadviezen en mijn maandelijkse foto update. Iedere maand moet ik drie foto’s maken in bikini. Een van voor, een van zij en een van achter. Er is werkelijk geen betere manier om je eigen voortgang te zien. Zelfs als je soms het idee hebt dat je helemaal geen vooruitgang hebt geboekt, hoef je maar naar die foto’s te kijken om jezelf het tegendeel te bewijzen.

Bij die maandelijkse foto update hoort ook een vragenlijsten. Een lijst die bepaald hoe actief je bent en dus wat jouw dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen is. Dat zijn best wel confronterende vragen: Snooze je als je wakker wordt? Hoe begin jij jouw dag, actief of lui? Ga je met de auto of de fiets naar werk? Heb je een actieve baan of zit je de hele dag achter je pc? Hoe vaak sport je? Heb je een gezond etenspatroon? En iedere keer als ik die vragenlijst invul wordt het me verschrikkelijk duidelijk hoe veel ik eigenlijk stil zit op een dag. Want ondanks dat ik met de fiets naar mijn werk ga, zit ik de hele dag achter mijn PC. 

Mijn chagrijnige hond achter me aan

Voor mijn gevoel was ik dan ook echt niet sportief. Ik kan ook echt een soort van schuldgevoel hebben, wanneer ik ‘maar’ drie of vier keer ben gaan sporten in een week. Dat heeft alles te maken met Personal Body Plan, waarbij ik mijn levensgewoonte zo drastisch heb omgegooid, dat sporten iets gewoons is geworden. Ook al heb ik er dus echt niet iedere dag zin in of tijd voor! Toen ik deze app voorbij zag komen, vond ik dit dus een soort van foto-update achtige oplossing. Ik zou dagelijks kunnen zien hoeveel ik bewogen had. Een reality check! Want misschien zou ik inderdaad die standaard kantoorganger zijn die bijna geen beweging tot zich nam, maar misschien viel het ook alles mee.

En gelukkig viel het alles mee. Maar ik werd er wel fanatiek van! Met het uitlaten van de hond loop ik nu ineens een rondje extra. En dat is niet gemakkelijk, want die hond van mij is vaak liever lui dan moe. Zeker als het nog vroeg in de ochtend is, of als het regent… hoe minimaal die bui ook is! Je ziet me dus gaan, met een chagrijnige hond achter me aan, vrolijk wandelen door het park. Ook de fiets is ineens weer een pronkstuk. Mijn stalen ros wordt ineens veel vaker van stal getrokken en hardlopen… ik heb er ineens vernieuwde energie voor gevonden!

Ik wil niet opscheppen natuurlijk

En dat alles om aan het eind van de dag die cijfertjes te kunnen bewonderen! Dat is verslavend. Want als ik iets heb gemerkt, is het dat het nog niet zo eenvoudig is om die welbekende grens te bereiken van 10.000 stappen. Ik vraag me oprecht af hoe de gemiddelde mens zonder hond aan zijn dagelijkse beweging komt. Want pas in het weekend lukte het me om (met uitgeslapen hond en droog weer) tijdens een lange boswandeling, daadwerkelijk aan mijn dagelijkse aanbevolen hoeveelheid stappen te komen. En ondanks dat ik me toch ineens wel sportief voel na deze week, want de cijfers zijn mijn bewijs, wil ik niet opscheppen natuurlijk. Maar ik vraag me toch serieus af of er nou echt zo veel mensen aan de juiste hoeveelheid beweging komen op een dag. Ik zou zeggen: download Moves! Voor je het weet, ben je verslaafd!