Nooit Meer Te Druk

De laatste keer dat ik thuis op de bank een boek las kan ik me niet eens meer herinneren. Hoewel ik dol ben op lezen, is dat de laatste jaren iets geworden wat ik enkel nog maar op vakantie doe. Dat is het moment dat ik even niet anders te doen heb (lees: niets beters te doen heb) en mezelf gun om op mijn luie reet te genieten van een goed verhaal. Thuis zou ik ik niet weten waar ik de tijd vandaan moet halen om te verdwalen in de fictieve belevenissen van anderen. En als ik mezelf dan toch in een fictieve wereld waan, dan is het via Netflix en nooit meer in de wondere wereld van een boek.

Hoe had ik het dan minder druk kunnen hebben?

Best bijzonder dus dat ik besloot mijn drukke leven deze week even te onderbreken met het lezen van een boek. En niet zomaar een boek… een boek dat me zou helpen bij het hervinden van mijn energie. Een zoektocht die ik twee weken geleden ben gestart en nu langzaam vorm begint te krijgen. Ik begon met het minder drinken van Koffie en dat gaat me nog steeds erg goed af! Deze week zou ik meer de theoretische kant op gaan en dat was door te leren wat ik mezelf nou precies aan doe allemaal.

Nog geen week geleden riep ik naar mijn vriend ‘hoe had ik het in deze situatie dan minder druk kunnen hebben?’. We hadden een discussie over mijn altijd in de week zijn en nooit eens een momentje rust. Altijd maar afspraken en als ik die niet had, dan plande ik mijn weekend wel vol met klussen, schrijven en andere dingend die ik belangrijk vind en nou eenmaal energie vergen. Zijn verwijt was dat ik nooit eens een middag op de bank hing zoals hij. Maar daarvoor heb ik te veel onrust in mijn reet… althans, dat maak ik mezelf al jaren wijs.

De enige die schuldig is ben ik

Het boek begon dan ook vrij confronterend met de uitspraak dat de enige die schuldig is aan het ‘te druk zijn’ ikzelf ben. Ik ben degene die bepaalde keuzes maakt om dingen te doen, ik ben degene die mezelf te druk maakt over onbelangrijke dingen, ik ben degene die mijn telefoon ongeveer vastgelijmd aan mijn hand houd en ik ben degene die tegen mezelf zegt dat ik geen tijd heb voor zaken als een boek lezen. Ik ben gewoon echt degene die een drukte creëert die mijn lijf niet bij kan houden. En dat ik helemaal niet gek, want ons lijf is helemaal niet gemaakt om altijd aan te staan.

Tijd dus voor een aantal veranderingen! Die telefoon hoeft echt niet zo vaak met mij mee en bekeken te worden. De wereld vergaat echt niet als ik even een paar uurtjes niet bezig ben met mijn telefoon. Ik kijk in de ochtend niet meer op mijn telefoon tot ik goed en wel wakker ben. Wie gaat mij immers mailen tussen 11:00 en 6:30 uur? En als ze dat wel doen, dan snappen mensen heus wel dat ze even moeten wachten tot de volgende dag op antwoord. Daarnaast moet ik niet denken dat ik 1000 dingen op 1 dag kan doen. Hoe erg is het als sommige dingen even moeten wachten. Maar misschien het meest belangrijke nog wel, ik moet me bewuster zijn van dingen waar ik me druk om maak. En vanaf nu proberen om bij iedere situatie die zich voordoet, na te denken hoe ik daarop wil reageren en in hoeverre het nodig is om me daarover op te winden.

Stiekem weer ‘te druk’

Kortom, een hoop zaken waaraan ik kan gaan werken… En ik ben pas tot hoofdstuk 5 gekomen deze week… ik heb nog niet het volledige boek gelezen dus. Daarvoor was ik dus toch stiekem weer ‘te druk’. En dat merk ik ook. Na een vol programma van donderdagavond tot en met zondagmiddag, zit ik nu de maandag toch stiekem weer hartstikke moe op kantoor. Tijd dus om komende week zo nu en dan het boek er weer bij te pakken voor een nog grotere verbeterslag. En ondertussen ga ik komende week aan de slag met mijn voeding. Gezond eten in de juiste hoeveelheden, zodat ik mezelf voldoende energie geef om mijn dagen fit door te komen! Tijd voor een frisse nieuwe week!