Oprah Winfrey havermout

Als er iets is wat ik echt altijd kan blijven eten, dan is het wel havermout. Je kunt het natuurlijk op wel 1000 verschillende manieren bereiden met weet ik veel hoeveel verschillende ingrediënten. Met melk, water, kokosmelk, amandelmelk… blauwe bessen, aardbeien, appel… noem maar op. Ik was dan ook erg benieuwd naar de variant van Oprah Winfrey, die ze heeft opgenomen in haar kookboek. Havermout met banaan en noten, het is heel iets anders dan wat ik gewend ben, maar absoluut het proberen waard! Ik liet alleen wel de walnoten weg (niet mijn grootste favoriet).

Waar ik vooral ook nieuwsgierig naar was, was dat Oprah haar havermout 25 minuten laat koken. Ik ben meestal van de gemakkelijke variant: appel schillen, 4 eetlepels havermout erbij, kaneel en dit alles overgieten met gekookt water. Even roeren en laten inwerken en dan heb je een gemakkelijk tussendoortje, dat zo simpel en snel in elkaar gedraaid is, dat je er bijna bang van wordt. 25 minuten in je havermout staan roeren is dus compleet nieuw voor mij. Maar nu ik gewend ben dat echt alles uit haar boek tijd kost om te maken, kon ik dit ook nog wel aan. En wat blijkt, havermout wordt veel romiger als je het lang kookt. Niet zo’n slechte variant dus voor als je tijd hebt om het te maken.

Dit heb je nodig

500 ml water
50 gram havermout
halve banaan in plakjes
30 gram geroosterde walnoten (die gebruikte ik dus niet)
Snufje kaneel
honing
(diepvries) blauwe bessen

Zo maak je het

breng het water aan de kook en doe de havermout erin. Laat het 20 minuten koken terwijl je goed roert. Vergeet de bodem niet goed schoon te schrapen, anders kookt de havermout aan. Als de pap dik en romig is, voeg je de banaan en de kaneel (naar smaak) toe en laat je het geheel nog 5 minuten koken. Doe de havermout in een bakje, bestrooi het met honing (naar smaak), de walnoten en de blauwe bessen. Een goed ontbijt voor een lekkere start van de dag!