Je kunt dromen van zo’n enorm strak lichaam als Doutzen. Voor mij geldt echter de harde waarheid… dromen zijn bedrog! Ik zal zo’n lichaam nooit krijgen. Daar kan ik natuurlijk heel moeilijk en dramatisch over doen, maar eigenlijk heb ik het al ‘geaccepteerd’. Ja ik heb heupen en ook mijn bovenbenen en billen zijn present. Daarentegen ben ik wel gezegd met een platte (maar helaas niet gespierde) buik en prima slanke bovenarmen. Always look on the bright side! Ik ben niet dik, heb wat rondingen waar menig vrouw misschien wel u tegen zegt en een mooie slanke taille. Kortom, weinig te klagen dus!

De plank herontdekt
Het is dus ook echt niet zo dat ik voor mijn lol ben begonnen met het trainen van mijn rompstabiliteit. Mijn drijfveer is niet Doutzen, maar Evy, die mijn trouwe steun en toeverlaat is tijdens mijn hardloop sessies. Terwijl ik mijn longen uit mijn lijf ren, vertelt zij mij alle handige weetjes over het hardlopen. Al meerdere keren heeft ze me geattendeerd op het belang van een goede rompstabiliteit. Omdat je buik en rug de klappen opvangen tijdens het rennen, moet je zorgen dat die spieren goed getraind zijn. Ondanks dat ik er zo’n hekel aan heb, kon ik er nu dus echt niet meer onderuit… Ik moest net als Marijke en Laura aan de workout.

Nu heb ik een workout herontdekt die misschien wel net zo effectief is als de squat. Ja, herontdekt, want ik kende hem al wel, maar ik had nooit stilgestaan bij hoe effectief deze oefening is. Het is een oefening die vooral veel vraagt van je doorzettingsvermogen. Deze glorieuse oefening is de plank. Het is een workout waarmee je zowel je armen, benen, heupen, billen, buik en rug traint. Binnen no time kun je er een platte gespierde buik mee creëren. Er zijn verschillende variaties op de plank, maar bij alle variaties geldt natuurlijk, hoe langer je hem volhoudt, hoe sneller je de resultaten zult merken.

De basisplank
De basisplank is een prima houding om mee te beginnen. Deze kun je altijd iets moeilijker maken wanneer je merkt dat het je te gemakkelijk af gaat. Begin met je ellebogen (op schouderbreedte) en knieën op de vloer en houd je handen bij elkaar. Span je buik aan en strek vervolgens je benen en til je lichaam omhoog. Je voeten staan op heupbreedte uit elkaar. Houd je gezicht naar de vloer gericht en let erop dat je je rug niet kromt en je je billen laag houdt. Je lichaam moet een rechte lijn vormen. Een echte plank dus.

Wanneer deze oefening te gemakkelijk wordt, kun je armen om de beurt van de grond tillen, en naar voren strekken. Je traint dan direct je evenwicht. Een tweede variant die het je iets moeilijker maakt, is de zijwaartse plank. Je gaat dan op je zij op de vloer liggen en laat je voeten op elkaar rusten. Til jezelf op van de vloer met de arm die onder ligt terwijl je  onderarm en elleboog op de vloer blijven liggen. Je lichaam vormt nu een driehoek met de vloer. Houd je lichaam recht door je heupen niet naar beneden te laten zakken en zorg ervoor dat je bovenste schouder niet naar voren of naar achteren kantelt.

30 dagen plank challenge
Omdat ik zelf geen enorme ster ben in het volhouden van dergelijke gewoontes, heb ik er een 30 dagen challenge voor mezelf van gemaakt. In doe dit met onderstaand schema. Iedere dag doe ik twee keer het aantal seconden in het schema met een korte rust periode tussendoor. Ik ben nu op dag 5, nog 25 te gaan dus. Eens kijken of ik toch ooit nog in de buurt kom van een buikje à la Doutzen! Doe jij met me mee?
30 dagen plank challenge