Had ik al gezegd dat ik niet zo van administratieve rompslomp houd? Vast en zeker al heel vaak! Dat wil niet zeggen dat ik mijn zaakjes niet op orde heb, maar leuk vind ik het niet. Voor mij heeft het ‘op orde hebben’ dan ook verschillende gradaties. Mijn privé boekhouding kun je plaatsen in de laagste gradatie van ‘op orde’ vrees ik. Dat wil zeggen dat ik de zaakjes ooit (lees: toen ik ooit uit huis ging 10 jaar geleden) geregeld heb en er daarna niet meer naar omgekeken heb. Dus als je mij vraagt of ik verzekerd ben voor het een of ander, dan kan ik waarschijnlijk wel “ja” zeggen, maar 100% zeker weten doe ik het ook niet. Als het verplicht is, dan heb ik het in ieder geval ooit geregeld… maar of ik ook echt de beste deal voor mezelf heb geregeld? Waarschijnlijk niet!

Orde op zaken stellen

Samenwonen heeft tot nu toe al een paar voordelen! En dat terwijl we nog niet eens echt samen wonen! Maar aangezien over enkele weken de liefde van mijn leven zijn spullen pakt en ze in mijn huis neerzet, voel ik toch lichtelijk de drang om mijn financiële zaakjes op orde te gaan hebben. Want tja, ik ga samenwonen met een bankier, dus als er iemand is die alle rompslomp tot in de puntjes geregeld heeft, dan is hij het wel. En ik? Ik wil niet afgaan natuurlijk! En dus heb ik nog een paar weken om orde op zaken te stellen!

Het zijn van die klussen die je echt niet ziet zitten! Ten eerste kosten ze vaak bergen met tijd (en die heb ik niet!) en ten tweede zijn ze ook nog eens saai! Maar goed, na onze money talk van vorige week, was het me pijnlijk duidelijk dat ik mijn vrije zondag moest gaan doorbrengen met mijn laptop en een excel sheet. Het werd tijd om eens op een rijtje te zetten wat er nou eigenlijk allemaal uit gaat en wat er precies in komt. Om heel eerlijk te zijn, ben ik dat overzicht namelijk kwijt sinds ik geen ‘inclusief huurder’ meer ben. En dus komt het te vaak voor dat ik aan het einde van de maand mijn spaarrekening weer eens lief moet aankijken. En gelukkig heb ik die centen voor noodgevallen, maar als er nooit meer iets bij komt… dan houdt ook mijn persoonlijke noodfonds op te bestaan over een tijdje!

De rode draad in mijn cashflow

En dus settelde ik me op de bank, de dag na een huwelijk van vrienden. De hond was nog uit logeren (vanwege dat huwelijk) en vriendlief zat inmiddels voor zijn werk in het vliegtuig. Ik had dus geen excuses meer! Nog nadromend van de romantiek van de dag ervoor, was het nu just me, mijn laptop, een lichte brakheid en de tragische zoektocht naar de rode draad in mijn cashflow. Nou moet ik zeggen dat ik wel fan ben van overzicht en dus kreeg ik langzaam steeds meer plezier in het invullen van mijn excelletjes. Verzekeringen, belastingen, boodschappen, vaste lasten… het was eigenlijk wel heel prettig om al die zaken eens onder elkaar te zetten en me te beseffen dat het volwassen leven eigenlijk vreselijk duur is! Ik had echt geen idee dat mijn lasten zo hoog waren… geen wonder dat mijn spaarrekening krimpt de laatste maanden! Ik prijs mezelf iedere maand opnieuw weer veel rijker dan ik eigenlijk ben!

Ik kreeg de smaak te pakken en was prompt nieuwsgierig hoeveel ik per jaar zou kunnen besparen op al die verdomde verzekeringen als ik over zou stappen. Begrijp me niet verkeerd, ik vind ze heel belangrijk… want voor je het weet lig je onder een vrachtwagen, maar ik heb al jarenlang de zelfde verzekeringen en vandaag opende ik pas mijn ogen. Ik heb destijds toch echt niet de beste deals gesloten. Mijn zoektocht was definitief aan! Ik kon al dat geld al bijna ruiken!

Niet te stoppen

Het onvermijdelijke gebeurde… Ik was niet meer te stoppen! Want na de verzekeringen kwam de gezamenlijke rekening aan bod! Die rekening gaat er binnenkort natuurlijk komen. Dus nu al die cijfers er toch zo mooi op al die excel sheets stonden, kon ik mooi een schattig maken van het bedrag dat we maandelijks zouden moeten storten op die rekening. Voor ik het wist, was ik uren verder en had ik sheets vol cijfers, to do lijsten met abonnementen die gewijzigd of opgezegd moesten worden en offertes voor nieuwe verzekeringen. Mijn vriend kan trots op me zijn! Want vanaf nu heb ik die financiële zooi gewoon echt goed geregeld! En dat voelt eigenlijk best wel lekker en extreem volwassen.

En eigenlijk… voelt het ook een beetje suf! Want komende vrijdag komt mijn vriend pas weer terug met dat vliegtuig vanaf de andere kant van de wereld. En omdat ik toch meer een romanticus dan een fiscalist blijf, kreeg ik na al dat geregel, wel heel veel zijn om de zoetsappige vriendin uit te hangen en een lief kaatje achter te laten voor als hij weer thuis komt. Een stapel excel sheets is nou niet bepaald de meest romantische boodschap volgens mij. En dus mag hij komende vrijdag eerst lekker zwijmelen bij mijn zoetsappige gebaar, waarna ik hem uiteraard volledig kan verrassen met mijn extreme financial make over! Mijn bankier zal onder de indruk zijn! En nu moet hij dan maar snel verhuizen… dan kan hij in de toekomst mooi zijn zondagen opofferen om deze rompslomp te regelen. Laten we het immers niet overdrijven 😉