Vorige week schreef ik al over mijn fanatieke sportweek. Yoga, hardlopen en hockeyen. Ik had al wel wat spierpijn, maar op dit moment, nu ik deze blog schrijf, is de spierpijn vele malen erger. Afgelopen zaterdag gingen mijn huisgenoot en ik namelijk op stropentocht door Amsterdam. We waren helemaal los gegaan op marktplaats en hadden overal meubels gereserveerd. Het enige wat we niet hadden ingecalculeerd was dat al die meubels, van de derde verdieping opgehaald moesten worden. In Amsterdam hebben de meeste huizen binnen de ring geen lift, en dus moesten wij, twee meisjes, al die meubels drie trappen af, en thuis weer drie trappen op sjouwen.

No pain no gain
Na deze heavy zaterdag heb ik zondag nog een zware hockeywedstrijd gespeeld en maandag weer een rondje Vondelpark gerend. Nu zijn mijn spieren het zat. Hoewel ik nu eindelijk weet welke work out goed werkt om die stalen billen te kweken, doe ik het toch liever niet ieder weekend. Kreunend zitten mijn huisgenoot en ik nu op de bank. Iedere keer dat we op moeten staan komt er gekerm uit onze keeltjes. De spierpijn zit overal. Hoewel het aan de ene kant goed voelt dat we ons lichaam to the max hebben gebracht, no pain no gain immers, is het aan de andere kant natuurlijk ook zeer onprettig. Een goed moment dus om eens uit te zoeken hoe we zo snel mogelijk van die spierpijn afkomen.

Het eerste wat ik overal lees, is hoe je spierpijn kunt voorkomen. Met een goede warming up! Spierpijn is namelijk een spierkneuzing waarbij kleine bloeduitstortingen ontstaan die pijnlijk zijn en voor stijfheid zorgen. Een teken van je lichaam dat je rustig moet opbouwen. Maar wie bedenkt er nou dat je voor een dag sjouwen en klussen goed moet rekken en strekken? Ik niet hoor. En nu de pijn overal zit, wil ik er gewoon zo snel mogelijk vanaf. De drie tips die ik heb gevonden deel ik graag met je voor de dagen dat jij net als ik kreunt bij iedere beweging.

1. Warm houden
Om de doorbloeding in je spieren te stimuleren kun je ze het beste warm houden. Dit kun de doen door een heerlijk warm bad te nemen, wat natuurlijk absoluut geen straf is. Het is jammer dat mijn huisgenoot en ik de afspraak hebben dat we maximaal twee keer per week in bad mogen. Ik zou er nu wel iedere dag in kunnen liggen. Maar in plaatst daarvan moet ik mijn spieren maar warm houden met een warme douche of natuurlijk met een warmte packing of warme zalf zoals tijgerbalsem. Maar pas wel op met tijgerbalsem waar je het allemaal smeert…

2. Blijven bewegen
Spierpijn is vaak ’s ochtends het ergste. Je spieren zijn dan nog niet warm en je hebt lang stilgelegen. Wanneer je meer gaat bewegen gedurende de dag zal je merken dat je spieren soepeler worden en de pijn minder wordt. Tot je weer een tijdje stil hebt gezeten en weer opstaat. Iedere keer voel je je als een oude oma die zuchtend en kreunend omhoog komt. Wat zeer belangrijk is, is dus dat je in beweging blijft. Door te blijven bewegen stimuleer je de doorbloeding. Geen topsport uiteraard, maar ga absoluut niet de hele dag stil zitten. Een lekkere lange wandeling maken kan bijvoorbeeld heel goed werken.

3. Spiroflor
Of het tussen mijn oren zit of niet, Sprioflor is voor mij echt een persoonlijk wondermiddel. Het werkt tegen blessures en spierpijn en is dan ook het standaard middel dat bij mij in de kast staat. Ik ben dus maar weer lekker fanatiek aan het smeren geslagen. Morgen is het immers weer training day en moeten die spieren het gewoon weer doen. Het liefst weer op volle kracht. Op naar de volgende sessie spierpijn…