Als je een beetje onderzoek zou doen op deze blog, dan zou je zien dat ik in mijn bloggerstijd al heel wat verschillende eetstijlen heb aangemeten. Van de Voedselzandloper tot Weight Watchers, van suikervrij tot Het Nieuwe Eten en van Rens Kroes tot groene smoothies. Maar een ding is zeker, niet eens van deze gewoonten heb ik consistent weten door te zetten en omgevormd tot mijn eigenste levensstijl. De conclusie is wel duidelijk dus: ik houd van experimenteren en ben minder goed in het levenslang implementeren. Nou komt dat ook doordat ik al die verschillende eetstijlen wel heel interessant vind om proberen, maar als ze niet echt lekker werken voor mij, dan ben ik ook wel weer snel uitgeëxperimenteerd. Het resultaat: ik heb echt geen idee meer wat nou wel of niet goed voor je is! En met mijn burn out periode van de afgelopen tijd werd ik meer kilo’s rijker dan armer. Wat naast mijn toch al hoge stresslevel zorgde voor frustratie ten top!

Ieder pondje gaat door het mondje

De welbekende uitspraak ‘ieder pondje gaat door het mondje’ is voor mij echt niet nieuw. Ik heb deze uitspraak zelfs praktisch met de paplepel ingegoten gekregen. En sinds ik alle remmen los heb gelaten en totaal geen moeite meer heb gedaan om te letten op welke dingen er allemaal naar binnen verdwenen, heeft die afspraak bij mij wel echte waarheid gekregen. De weegschaal heb ik al weken vermeden. Simpelweg omdat ik wist dat de cijfers die ik te zien zou krijgen me echt niet aan zouden staan. Mijn broeken gingen strakker zitten en sommige jurkjes durfde ik niet eens meer uit de kast te pakken! Al die pondjes, hadden zich genesteld op mijn benen, buik en billen!

Dus toen ik Marijke afgelopen maand zo enthousiast aan de slag zag gaan met haar nieuwste challenge: het Personal Body Plan, werd ik steeds enthousiaster om het zelf misschien ook maar eens te proberen. Na 100 keer vragen naar haar ervaringen, het lezen van de vele PBP blogs, het bekijken van de foto’s op Instagram en natuurlijk het lezen van Marijkes blogs, was ik om en schreef ik me ook in voor mijn eigen persoonlijke Personal Body Plan dat zou starten op 4 mei. Afgelopen zondagavond zei ik voor het slapengaan nog tegen mijn vriend: vanaf morgen lig ik iedere keer dat ik naast je lig, iets fitter in bed. En oh my, wat hoop ik dat het waar is!

Aaaaaahhhhggggrrrr!!!!

Maandag was het dan eindelijk zo ver! Om 7.00 uur ging zoals gewoonlijk de wekker en het eerste wat ik deed was linea recta grijpen naar mijn telefoon. Mijn app was toegankelijk na drie weken in spanning zitten! Mijn eigen plan was van start! Yes! Wat zou ik mogen eten? Wanneer en hoe vaak moest ik sporten? Ik vond het zo spannend allemaal! En ik wilde het vooral heel graag perfect doen!

Dat perfect doen, dat bleek zo gemakkelijk nog niet. Het duurde even voor ik door had wat ik wel en niet ‘mocht’ eten. En ook voordat ik doorhad dat ik de termen mogen en moeten moet laten varen. Niets moet immers, alles wat ik doe is mijn eigen keuze. Maar wanneer is het nou verstandig om koolhydraten te eten en wanneer juist niet? Wat is een goed ontbijt en aaaaahhhhggggrrrr!!!! Het was zo’n ingewikkelde puzzel dat het me echt dagen heeft gekost voor ik eindelijk een dag precies at wat ik zou moeten eten.

Onverbiddelijk

Gelukkig heb ik een strenge coach die me erop wijst welke dingen wel en welke niet goed zijn om te eten. Ze zegt me vriendelijk doch dwingend dat ik op mijn volgende vrijdagavond toch echt beter de wijntjes en de chocolade kan laten staan. En dat terwijl ik al zo perfect de aardappels en het ijs had afgeslagen. Mijn coach is onverbiddelijk en eigenlijk is dat maar goed ook! In de lijst aan voedingsmiddelen die ik beter wel en niet kan eten (nee nee, het gaat niet om ‘niet mogen’ eten) staan namelijk een hoop producten op rood. En dat maakt het soms echt een ingewikkeld proces om afwisselend te eten. Toch heb ik er veel plezier in tot nu toe en gaat het me stukken beter af dan ik dacht. Al doe ik het nog niet 100% goed dus… Ik voel me toch echt al stukken gezonder en verantwoorder bezig!

Komende week ga ik voor de de volle perfectie. In plaats van te meten met het zogenaamde handpalm principe, ga ik vanaf nu aan de slag met het old school calorieën, vetten, eiwitten en koolhydraten tellen. Dan weet ik namelijk pas echt zeker dat ik op de goede weg ben! Want dat eerste meetmoment over een paar weken, moet natuurlijk we echt goed zijn. Het zou toch zonde zijn als ik mijn motivatie verlies… Maar goed, dit plan gaat ook niet over het in de toekomst kijken! Dus voor nu de focus vol op mijn eetpatroon en hopen dat mijn coach niet meer zo streng hoeft te zijn komende week 😉