Er zijn een aantal dingen waar ik nooit genoeg van krijg en eentje daarvan is de muziek van Acda en de Munnik. Je mag mij dan nog net geen fan van het eerste uur noemen (want echt twintig jaar ken ik het duo nog niet) maar ik ben wel al heel lang fan. Sinds de hit Niet of Nooit Geweest uit 1998, ben ik erbij.

Foto’s van vandaag

Door de jaren heen heb ik aan heel veel liedjes een herinnering gekregen. Zo heb ik mijn eerste grote liefde de stuipen op het lijf weten te jagen toen ik hem het liedje Wennen aan Jou stuurde. Hij kwam er achter dat ik hem duidelijk veel leuker vond dan hij mij en dus nam hij de benen. Gelukkig heb ik meer mooie herinneringen dan van dit soort tragische verhalen hoor. Zo kreeg ik van een van mijn oudste en beste vriendinnetjes het liedje Spaanse Moslim, toen ik in het ziekenhuis lag na mijn ongeluk. En toen ik het nummer foto’s van vandaag hoorde, kreeg ik het idee om met een vriendinnetje onze honden in de auto te stoppen en uren lang te rijden om ‘foto’s bij een zee ofzo’ te maken. Een trip die hilarisch werd en mijn moeder (die van nieuws wist) achteraf toch echt minder kon waarderen. Kortom, een berg aan herinneringen!

Herman werd een vraagteken

Toen was er in 2008 nog de vakantie in Frankrijk, waar ik met drie vriendinnen, twee weken lang, in de auto heb meegezongen met de verschillende hits en dan vooral ook over Herman. Want Herman leeft al jaren in de nummers van Acda en de Munnik. Nou ja, eigenlijk leeft hij niet meer volgens de liedjes. Maar die vakantie in Frankrijk, dat is de plek waar Herman bij ons een vraagteken is geworden. Want, wie is Herman nou eigenlijk.

Misschien ken je Herman wel van een van de grotere hits: Het Regent Zonnestralen. Maar wist je dat Herman vaker terug komt? Want waar Herman in die eerste hit nog nieuw geluk vindt omdat zijn auto zonder hem uit de bocht was gevlogen, ‘want hij had hem net verkocht’, gaat hij in het nummer Als het Vuur Gedoofd is dood.

En dan is er nog die voicemail, die helemaal aan het einde van het album Jouw Leven Lang Bij Mij staat. Weet je, ik dacht dat Herman dus allang dood was… maar in deze voicemail maakt hij echt een einde aan zijn leven. Snap je mijn verwarring nog?

Wie is Herman?!

Om een lang verhaal kort te maken, weet ik nu nog steeds niet wie Herman is en de tijd begint toch echt te dringen. Vorige week vrijdag was ik samen met Lotte en Marijke bij een van de afscheidsconcerten van Acda en de Munnik. Een prachtige avond waarbij je bij ieder nummer wel ergens in de zaal mensen elkaar aan zag stoten. Iedereen heeft wel een paar nummertjes van deze twee zangers, die hoort bij een herinnering of een persoon. En dat kan ook bijna niet anders, want na twintig jaar muziek maken hebben zij een repertoire aan steengoede songteksten. Zo kwam het ook dat Thomas bij enkele nummers uitleg gaf… maar niet over Herman!

Er bestaat dus nog steeds een heel groot vraagteken en ik ben bang dat ik het antwoord op de vraag nooit gaan krijgen. Ik krijg nog één kans om er achter te komen en dat is tijdens het aller aller aller laatste optreden dat de heren gaan geven in Carre. Hun laatste optreden samen na twintig jaar een duo te zijn geweest. Ik heb kaarten, dus ik ben erbij. En ik hoop, maar dan ook echt heel heel erg, dat de Thomas Acda en Paul de Munnik mijn blog heel toevallig lezen en mij op 30 maart willen uitleggen wat het verhaal van Herman is. Mannen… bij dezen daag ik jullie uit!