Witte boterhammen en bergen witte rijst

Inmiddels ben ik bijna twee weken in het overheerlijke Sri Lanka. Een prachtig land dat twee keer zo groot is als Nederland, maar de veelzijdigheid heeft van heel Europa. Het heeft stranden, bergen, jungles en extreem veel water. Door die enorme berg in het midden van het land verschilt het klimaat hier ongeveer op iedere 100 kilometer. We hebben de afgelopen twee weken veel regen en kou gezien, terwijl we inmiddels al weer drie dagen wegzweten bij eeen blauwe lucht en 30 graden. Een verschil van dag en nacht! We kunnen hier maar één ding doen en dat is keihard genieten!

De lekkerste curry’s ter wereld

Wat ook erg goed is in dit land, is het eten. Zoals de meeste Aziatische landen die ik tot nu toe heb bezocht, weten ze hier wat vers en lekker eten is! Je kunt hier de lekkerste curry’s ter wereld eten, vol met vers gekruide groenten, biologisch vlees of vers gevangen vis, dahl en paperdam. Hoewel wij het eten met onze handen nog niet onder de knie hebben gekregen, eten we hier onze handen erbij op.

Ook in toetjes zijn ze hier erg goed. De curd and honey is zo lekker, dat ik als ‘geen-toetjesmens’ toch met regelmaat een toetje bestel. Verder merk je hier nog wel wat Nederlandse en Engelse invloeden. Ze zijn hier namelijk dol op thee en versgebakken brood. Baksels van wit meel. Maar ook op zoetigheid, veel zoetigheid.

Een staking in mijn innerlijke gestel

Dat is natuurlijk heerlijk allemaal, een top vakantie en overheerlijk eten. Maar er zit ook een kleine down side aan dit verhaal. En dat is dat ik inmiddels ook al twee weken geen graan meer naar binnen heb gekregen. Een ontbijtje van witbrood en diners met bergen witte rijst hebben voor een staking in mijn innerlijke gestel gezorgd. Mijn buik staat lekkerlijk op knappen! En bij iedere banaan die ik nu eet hoor ik mijn lichaam bijna verzuchten dat het alweeeeeer geen bakje havermout is helaas.

Niet heel gek dat ongeveer 90% van de bevolking hier overgewicht heeft. En ze zijn niet een klein beetje te zwaar, maar behoorlijk wat kilo’s te zwaar. De gemiddelde man in dit land heeft al jaren niet meer naar zijn eigen edele delen kunnen gluren gok ik zomaar. En de vrouwen hebben hun eigen teennagels ook al jaren niet meer zelf kunnen lakken. Ik geloof dat overgewicht hier een teken van welvaart is. Want de vrouwen lopen ondanks hun hangbuiken, ongegeneerd met naveltruitjes en de mannen hebben er ook totaal geen moeite mee om hun bolle kunstwerk aan de buitenlucht te showen. Ik voel me dus eigenlijk, ondanks mijn ongezonde voeding en bolle vezelloze buik, hartstikke slank! Maar als ik dan in m’n nakie in de hotelkamer naar mijn spiegelbeeld kijk (zonder al die dikke locals om mezelf mee te vergelijken) voel ik me toch wat ongelukkig en dikkig worden. Niet gek natuurlijk voor iemand die het afgelopen half jaar zo ongeveer in de sportschool heeft gewoond 😉

Goede voornemens

Over ruim een week vliegen we weer naar Nederland en er zijn een hoop dingen waar ik echt naar uitkijk! Het eerste is weer eten waar mijn mijn lijf gelukkig van wordt. En dan bedoel ik met name de natuurlijke stoelgang. Maar ook weer sporten! Ik heb potverdikkeme keihard getraind in de sportschool en op mijn hardloopschoenen. Drie weken niets doen voelt vreselijk ongemakkelijk. Dus terwijl ik vreselijk geniet en mezelf helemaal volstop met wit boterhammen en bergen witte rijst, zijn mijn goede voornemens voor komende maanden alweer gesmeed!