Net als Lotte, was ik aan het begin van deze week nog een groentje in de wereld van yoga. Op een blauwe maandag heb ik ooit eens één lesje gevolgd. Het enige wat me daarvan is bijgebleven is, dat ik helemaal niet lenig was en daardoor (en dankzij een schouderblessure) de helft van de oefeningen niet mee kon doen. Daarnaast wat dit eerste klasje wat ‘zweverig’ en heb ik destijds dus besloten dat yoga niets voor mij is. Inmiddels heb ik nog steeds die schouderblessure en ben ik verre van lenig…

Zevendaagse yoga challenge
Ongeveer een jaar geleden kwam er een yogastudio onder mijn huis te zitten, Absolute Yoga Amsterdam. De studio oogde hip, leuk en gezellig. Jawel, het trok mijn aandacht. Eigenlijk heb ik het dus gewoon een jaar uitgesteld, maar nu was het dan eindelijk zo ver. Ik ben een zevendaagse yoga challenge aangegaan. Een week lang, iedere dag, yoga’en. Daarna mag ik dan nogmaals beslissen of het wel of niet iets voor mij is.

Over deze challenge schrijf ik maandag meer. Maar vooruit, tot nu toe ben ik niets dan enthousiast. Ik ga met veel plezier dagelijks naar Absolute Yoga. En die oefeningen, tja. Ik ben dan misschien geen slangenmens, maar ik heb het vermoeden dat ik het niet eens zo slecht doe. Oefening baart kunst zal ik maar zeggen, maar ik heb nog een lange weg te gaan voor ik zo soepel ben als de dame op de foto.

Yoga voor beginners
Ik heb een paar oefeningen ‘ontdekt’ die ook heerlijk zouden kunnen zijn voor thuis. Na deze week ga ik natuurlijk niet meer dagelijks yogalessen volgen, maar deze oefeningen kan ik wel blijven doen om dat proces van soepeler worden niet te onderbreken. Dit zijn de beginner-proof oefeningen, en dus misschien ook wel interessant voor jullie. Ze zijn namelijk ook nog eens heel goed voor je buik en rugspieren. Ik heb er twee voor jullie uitgezocht:

Makkelijke boot (Sahaja Navasana)
1. Ga met je billen op de grond zitten.
2. Buig je knieen en zet je voeten voor je op de grond op heupbreedte uit elkaar.
3. Zet je handen stevig op de vloer achter je.
4. Druk je bovenlichaam omhoog zodat je rug volledig los is van de grond, zorg dat je rug recht is.
5. Verplaats je handen nu van de grond en strek ze recht voor je uit, parallel aan de grond.
6. Hou deze houding vast door de buikspieren aan te spannen, zorg dat je rug recht is.

Cobra (Bhujangasana)
Deze yoga oefening wordt ook wel Sarpasana genoemd, wat eveneens slanghouding betekent.

1. Ga op je buik liggen.
2. Gebruik de spieren in je rug om je hoofd en bovenlichaam omhoog te brengen.
3. Plaats je ellebogen op de grond.
4. Kijk recht vooruit en probeer je rug zo hol mogelijk te maken.

Deze kun je nog iets moeilijk maken door eerst je rechterbeen aan te spannen en op te tillen. Houd dit even vast en leg je rechterbeen terug op de mat. Doe dit vervolgens ook met je linker been en daarna met beide benen samen.

En? Hoe soepel ben jij?