Wellicht een van de meest gehoorde opmerkingen dan vrouwen om mij heen de afgelopen tijd is ‘sport jij nog drie keer per week?! Toen ik zwanger was deed ik helemaal niets!’ En als ik heel eerlijk ben, snap ik die vrouwen eigenlijk wel. Ik ben zo iemand die altijd ieder excuus aangrijpt om het mezelf zo aangenaam mogelijk te maken voor mezelf! En wat voor beter excuus dan een zwangerschap is er nou? ‘Oh ik ben zwanger, dan ga ik snaaien! Ik ben moe, en tja zwanger hè… ik denk dat ik mijn avondje sporten maar inruil voor de bank…’ herkenbaar? Ik denk dat veel vrouwen hun zwangerschap maar al te graag ‘gebruiken’ als excuus. Maar dat doe ik nu dus niet meer! En dit is waarom…

Zwanger zijn is een feestje (NOT)

Voor ik zwanger werd, probeerde ik toch zeker zo’n drie a vier keer per week te sporten. Weet je wat er gebeurde toen ik eenmaal zwanger was en werd gevloerd door de extreme vermoeidheid en misselijkheid? Die sportschool raakte van mij vervreemd. Zelfs in het weekend kon ik de energie niet opbrengen om te gaan. Ik had de puf niet. En als ik dan toch een keer zo dapper was om wel te gaan, vond ik mezelf binnen een kwartier hangend boven de plee. Misselijk door de inspanning! Ja ja, zwanger zijn is een feestje! NOT!

Het gevolg was dat ik na een week of 8 al zo’n 2 kilo was aangekomen. Eerst dacht ik nog ‘tja, ik ga nou eenmaal een kilo of 16 aankomen, dat hoort erbij’. Maar toen ik ging googelen naar de curve waarin je aankomt tijdens je zwangerschap, werd het me al snel duidelijk dat die eerste twee kilo niets te maken hadden met de groeiende baby, maar wel met mijn bijzondere eetpatroon nu ik maar zo weinig voedsel niet-misselijkmakend vond. Dat in combinatie met ál die avonden bankhangen en bed liggen. De #fitgirl die ik misschien ooit was, en wat ik me in ieder geval had voorgenomen om te zijn als ik zwanger was, was in geen velden of wegen te bekennen. Zucht! Nog 7 maanden te gaan! Als ik zo doorging zou ik niet 16, maar 32 kilo aankomen. Nergens goed voor natuurlijk!!

Je zou wel stom zijn om niet te sporten

Dat eerste trimester is nu gelukkig voorbij. Mijn energie komt langzaam terug en die misselijkheid heb ik al een paar weken niet meer gevoeld (hulde!), dus er is geen enkel excuus meer waarom ik niet zou sporten. Behalve dan dat ik voor mezelf wel kan blijven zeggen dat je niets hoeft als je zwanger bent. Je moet goed voor jezelf zorgen… En dat klopt ook, maar dat je dan niet zou hoeven sporten is onzin natuurlijk! Je bent zwanger, niet invalide! En alle sport die je nu doet, helpt je lichaam straks bij de bevalling en bij het herstel van je lichaam ná de bevalling. Eigenlijk zou je dus wel stom zijn om niets te doen tijdens je zwangerschap!

Mijn doel is dus nu om in ieder geval 2 keer per week naar de sportschool te gaan en 1 keer iets aan mijn conditie te doen. Nu is dat zwemmen, maar ik wil komende tijd ook een Mom in Balance en zwangerschapsyoga proberen. Ik ben benieuwd hoe dat is en wat het voor mijn lichaam doet. Al mijn ervaringen zal ik uiteraard met je delen hier. En als jij nog leuke tips hebt voor sporten die ik kan doen tijdens de zwangerschap, dan hoor ik die heel graag natuurlijk! Op van #fitgirl naar #fitmom!