Negen maanden op, negen maanden af. Dat is wat ze zeggen over ontzwangeren. Grappig eigenlijk dat zo veel vrouwen denken dat, zodra je bevallen bent, dat lichaam ook weer vrij snel terug is in zijn oude shape. Ik dacht dat ook… maar boy was I wrong. Inmiddels ben ik zes maanden geleden bevallen en die kleding die ik droeg voor de zwangerschap… die ligt nog veilig opgeborgen. Want vergeet maar dat ik daar in pas. Het duurde bij mij sowieso vreselijk lang voor er eindelijk iets gebeurde met mijn gewicht na de bevalling. Ik was zo’n 16 kilo aangekomen tijdens mijn zwangerschap en tot drie weken geleden, was ik er daarvan pas vier kwijt. In ruim vijf maanden maar vier kilo! Je snapt waarschijnlijk dat ik het mateloos populaire Pioppi dieet, waar je waarschijnlijk al heel veel over hebt gehoord, met  beide handen aangreep. Zou dit mijn heilige graal zijn om weer mezelf te worden?

Ben ik die dikkie dik op de foto?

Het is niet overdreven dat ik zeg dat ik het afgelopen jaar mateloos ongelukkig ben geweest met hoe ik eruit zie. Toen ik net zwanger was, reageerde mijn lijf daar direct op. Terwijl de meeste vrouwen pas in het tweede en derde trimester aankomen, begon die ellende bij mij al in het eerste trimester. Ondanks dat ik na iedere maaltijd zo ongeveer boven de pot hing, vlogen de kilo’s eraan. En dan deed ik echt niets geks qua eten. Achteraf vind ik het eigenlijk nog een wonder dat er maar 16 kilo is blijven plakken. Maar goed, 16 eraan betekent voor mij ook wel echt 16 er weer af! Want de afgelopen 6 maanden kon ik wel janken als ik naar mezelf keek op een foto. Ben ik echt die dikkie dik daar op de foto? Een bol gezicht, dikke bovenarmen en bovenal een flinke pens. Dit is niet wie ik was de afgelopen jaren. En ik vind het oprecht verschrikkelijk dat het zo vreselijk veel moeite kost om die oude ik weer terug te krijgen.

Goed, toen kwam dus het Pioppi dieet voorbij op de TV en mijn aandacht was getrokken. Het boek direct besteld en de week erna mezelf laten op- en doormeten bij de sportschool. Ik was wel eens benieuwd of ik net als de kandidaten op TV echt zo vreselijk veel resultaat zou behalen! Niet dat ik had verwacht dat ik in 3 weken 9 kilo zou verliezen, maar het idee dat ik wat centimeters in buikomvang kwijt zou raken, stond mij wel aan!

Niet meer bezig met eten de hele dag

En die resultaten merkte ik al snel! Gaandeweg zag ik afgelopen weken mijn buikvet slinken en mijn broeken die ik in twee maatjes groter had moeten kopen, begonnen eindelijk wat losser te zitten. Ik voelde me mega energiek en ik had voldoende energie om 2 keer in de week hard te lopen en 2 keer in de week naar de sportschool te gaan. Die energie kwam ik afgelopen weken nogal vaak te kort met mijn nieuwe leven als werkende moeder. Wat ook echt opvallend is, is dat het hongergevoel dat ik vroeger had tussen mijn maaltijden door, compleet verdwenen was. Na mijn ontbijtje ben ik helemaal niet meer bezig met eten tot de lunch. En na een heerlijke salade lunch, trek ik het met gemak tot een uur of 5. Dan eet ik een appeltje, waarna ik om 19:30 uur pas vaak mijn avondmaal eet. En na het avondeten is mijn behoefte naar een schaaltje kwart compleet verdwenen. Al eet ik mijn chocolaatjes wel gewoon natuurlijk… die zijn gewoon te lekker! Maar al met al heeft deze manier van eten er dus voor gezorgd dat ik niet meer bezig ben met calorieën tellen en ook niet snack naar snacks en dus niet de hele dag bezig ben met eten. Alleen dat al is een mega grote win-situatie voor mij, want dat is me de afgelopen jaren echt niet gelukt!

Is het echt zo slecht?

En toen kwam dat bericht in de media over hoe slecht dit dieet allemaal wel niet zou zijn. Zo gek vond ik dat. Als ik me energieker en gezonder voel dat hiervoor, hoe kan het dan dat deze manier van eten zo slecht is voor je? Nou geloof ik enorm in de kracht van logisch nadenken. En dat betekent dat ik me geen enkel voedingsmiddel ga ontzeggen. We eten hier zo nu en dan gewoon brood, pasta, couscous of rijst. En er is natuurlijk helemaal niets mis met die producten, mits je je bewust bent van de hoeveelheid die je tot je neemt. Maar dat geldt voor alles. Ook voor die volvette producten. Want het is toch logisch dat een half pakje roomboter per week niet echt een bewuste keuze is. Maar als je dan toch voor boter gaat, kun je beter voor de onbewerkte variant gaan. Maar alles met mate. En dat is geloof ik de meest belangrijke boodschap uit Pioppi.

Het resultaat

Maar dan natuurlijk het resultaat! Want is dit dieet nou mijn holy grail of niet? Na drie weken stond ik weer op de weegschaal en trok ik het meetlint om mijn middel en buik strak. En… het resultaat mag er zijn! In drie weken tijd ben ik namelijk 2 kilo verloren, waarvan 1,5 kilo vet. Dat is dus ongveer 1,5 pak suiker aan vet! Holy shit!

Maar goed, ik weet inmiddels ook dat kilo’s niet de enige manier zijn om succes te meten en dus heb ik ook de omvang van mijn taille gemeten en de omvang van mijn buik ter hoogte van mijn navel (de plek waar na de zwangerschap het vet zich lekker heeft verzameld). En wat denk je? Van mijn taille ben ik in drie weken maar liefst 3,5 cm kwijt en mijn buik is 3 cm geslonken. Shit zeg! dat is een hoop in 3 weken tijd! En het is zichtbaar. Voor mij en voor anderen. Ineens krijg ik een hoop complimenten van mensen die mijn lichaam zien veranderen. Dat geeft een mens moed natuurlijk. En dus ga ik lekker door met waar ik mee bezig ben: bewust eten, koolhydraat armer dan ik gewend was, met gezond verstand!