Iedere week eet ik minimaal één keer zelfgemaakte soep. Tel hier de kommen soep bij op die ik tijdens de lunch op mijn werk leegslurp en je snapt wel dat ik best wel een soep gekkie ben. Of beter gezegd: ik ben een gepassioneerd soep-eter. Mocht ik ooit een eigen kookboek uitbrengen dan gaat dat vast ‘Iedere week een soepdag. 52 weken lang een lekkere soep’ heten. Ik zie het al helemaal voor me. 😉 Zonder gekheid, dit is wel weer een lekker en vooral snel recept. De inspiratie voor deze snelle soto ajam komt van de Albert Heijn. Het recept is geschikt voor vier kommen soep.

Wat heb je nodig?

  • Vier eieren
  • 90 gram kruidenpasta soto ajam
  • 1,5 liter Kippenbouillon
  • 300 gram in blokjes gesneden kipfilet
  • 250 gram sugarsnaps
  • 300 gram doperwten
  • 200 gram zilvervliesrijst of witte rijst
  • 250 gram taugé
  • Sambal bajak

Hoe maken we de snelle soto ajam?

Ik gebruik gewoon sugarsnaps en doperwten uit de diepvries en deze laat ik de avond van tevoren al ontdooien in de koelkast. Je kunt ze natuurlijk ook bevroren in de pan doen, maar dan moet je wel de kooktijd aanpassen. Let er dan ook even op dat je niet te vroeg de kip in de pan erbij doet, want anders kook je de kip tot stof. Niemand houdt natuurlijk van droge kip toch? 😉

Kook de eieren in acht minuten hard. Laat ze schrikken, pel ze en snijd ze door de helft. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Wij eten er zilvervliesrijst bij omdat dit meer voedingswaarde heeft dan witte rijst. Het is alleen wel echt een stuk minder lekker dan witte rijst dus doe vooral waar je zelf zin in hebt.

Doe ondertussen de bouillon met de kruidenpasta in een soeppan. Voeg de kip en de sugarsnaps toe en laat vijf minuten koken. Als laatste doe je de doperwten erbij. Laat dit nog één minuut doorkoken. Voeg vlak voor het serveren de taugé toe. Doe vervolgens in de soepkommen een bolletje rijst. Schep de soep erbij en de overige rijst op het bord er naast. Leg de gehalveerde eieren in de kom en je bent klaar! Ik eet de soep graag wat pittiger en daarom staat bij mij de sambal bajak op tafel. Dit is een wat zoetere, niet al te pittige bajak die ik lekker vind smaken bij de soep.

Voedingswaarde

Een kom soep met alles erop een eraan bestaat uit 555 calorieën, 55 gram koolhydraten, 19 gram vet en 47 gram eiwit. Dit is inclusief 50 gram zilvervliesrijst per kom. Mocht je niet zoveel rijst eten als ik, dan kun je er natuurlijk minder rijst bij doen.