Flammkuchen

Ik ben niet echt een pizzamens, voor zover je überhaupt een pizzamens kunt zijn… Wat ik ermee bedoel, is dat ik niet extreem wild word van pizza. Meestal draait het namelijk uit op een grote teleurstelling. Zo’n vieze vette hap waar de olie vanaf druipt. Ik krijg er de kriebels van. Wat ik dan weer wel lekker vind, zijn van die hip belegde pizza’s met truffelricotta, asperges of pencetta. Aangezien ik in Amersfoort nog geen lekkere pizzatent heb gevonden, zit er niks op dan het zelf maken. Toen ik op zoek ging naar een lekker recept viel mijn oog echter op een flammkuchen naar recept van de Albert Heijn. Het is een soort van pizza, maar dan met crème fraiche als saus. Sound good right? In deze blog vind je het recept voor een makkelijk te maken flammkuchen zonder dat je prefab deeg hoeft te gebruiken!

Wat heb je nodig?

  • Een zakje droge gist
  • 300 gram bloem
  • Een theelepel zout
  • 150 milliliter lauwwarm water
  • 150 gram gerookt ontbijtspek
  • 125 milliliter crème fraiche
  • 200 gram magere Franse kwark
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 2 rode uien
  • Olijven in plakjes
  • Geraspte kaas
  • Peper en zout

Hoe maak je de flammkuchen?

Meng het gist, bloem en zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en schenk het water erin. Nu kan het kneden beginnen totdat het een soepel deeg is. Dek de kom vervolgens af met een vochtige, schone theedoek en laat het een uur rijzen. Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius.

Snijd het spek in dunne reepjes. Rol het deeg met de deegroller op een vel bakpapier uit tot een dikte van een centimeter. Leg het vel op een bakplaat. Meng de crème fraiche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Smeer dit mengsel uit over het deeg. Tijd om de flammkuchen te versieren! Versnipper de rode ui en strooi deze over het deeg. Versier de flammkuchen daarna met het ontbijtspek, de olijven en de geraspte kaas. Bak de flammkuchen in vijftien minuten af. Eventueel kun je er na het bakken nog wat rucola sla overheen strooien.