Deze week was het mijn uitdaging om mijn eten weer te tracken na drie weken vakantie. Op vakantie heb ik namelijk een serieus ander eetschema dat natuurlijk helemaal niet goed past bij mijn doelen dit jaar. Voor een negentien kilometer lange obstacle run heb je wel echt iets meer nodig dan Chang biertjes en phat thai ūüėČ Het tracken van je voeding geeft je een goed inzicht in wat je precies naar binnen schuift aan calorie√ęn, koolhydraten, eiwitten en vetten. En het goed uitbalanceren van die voeding is toch wederom lastiger dan gedacht. Je zou denken dat ik er nu wel wat ervaring in moet hebben, maar alsnog was ik deze week aan het stuntelen! Alsof ik tijdens mijn vakantie alles vergeten ben…

Direct na mijn vakantie heb ik mijn macro’s opnieuw berekend op basis van spieropbouw. Dit betekent voor mij dat ik 2261 calorie√ęn mag eten bestaande uit 181¬†gram koolhydraten, 145 gram eiwit en 107 gram vetten. Hierbij mijn eetdagboek van deze week.

Maandag

Ontbijt: ik ben de dag simpel begonnen met een bak magere kwark van Optimel. Op zondagavond had ik geen zin meer om m’n ontbijt alvast te maken.
Tussendoor: een banaan. Tussen mijn ontbijt en de lunch zit altijd minimaal vier uur dus ik moet dan echt tussendoor wat eten om niet van m’n stok te gaan.
Lunch: een kleine salade met appel en Parmezaanse kaas. Daarnaast eet ik nog twee volkoren boterhammen met kipfilet, komkommer en een gekookt ei.
Tussendoor: nog een gekookt ei.
Avondeten: bulgur in tomatensaus met spinazie en gehaktballetjes. Het recept kun je hier vinden.
Snack: ik ging ‘s avonds nog bij een vriendin langs en nam twee Verkade digestive koekjes bij de thee.

Nu kun je dus zien dat ik gezonde dingen heb gegeten, maar qua macro’s kwam ik deze dag helemaal niet goed uit. Zo kwam ik 416 calorie√ęn, 40 gram vet en 32 gram eiwit ‘tekort’ en had ik tegelijkertijd 16 gram koolhydraten te veel. Lekker uitgebalanceerd zo…

Dinsdag

Ontbijt: vandaag heb ik wel de nodige voorbereidingen getroffen voor mijn ontbijt en eet ik deze chiapudding met magere kwark.
Tussendoor: een banaan.
Lunch: ook voor mijn lunch heb ik vandaag wat meer moeite gedaan. Ik heb een Griekse salade mee in mijn salad in a jar met een gekookt ei er nog extra in.
Tussendoor: een bak magere Optimel kwark en een komkommer. Na het sporten neem ik een whey¬†prote√Įne shake.
Avondeten: de groenten¬†zijn een beetje te sterk gekruid door yours truly en dus eten we alleen de krieltjes met ketchup en lamsworstjes. Om het gemis aan groenten te compenseren, maken m’n vriend en ik nog een smoothie met banaan, boerenkool en mango.

De verdeling van de macro’s is vandaag al een stuk beter. Ik kom als nog 240 calorie√ęn te kort en ook op de vetten heb ik wat steken laten liggen. Om precies te zijn 23 gram, maar al doende leert men.

Woensdag

Ontbijt: ik ontbijt weer met de chiapudding.
Tussendoor: een peer.
Lunch: ook heb ik wederom een Griekse salade en een gekookt ei voor de lunch.
Tussendoor: nog een gekookt ei.¬†Hoe origineel ūüėČ
Avondeten: zelfgemaakte tomatensoep met mascarpone en een chiabatta.
Snack: ‘s avonds maak ik nog een smoothie met rode biet, ananas en bramen.

Tja, wat zal ik zeggen… Ook vandaag kwam ik aan alle kanten te kort… Het eten was lekker hoor, maar duidelijk niet genoeg…

Donderdag

Ontbijt: een bak magere aardbeien kwark van Optimel.
Tussendoor: een peer.
Lunch: tijdens de lunch eet ik het restje tomatensoep met mascarpone van gisteren op. Restje is eigenlijk een understatement, want ik lepel even een liter soep naar binnen.
Tussendoor: een gekookt ei en een stuk komkommer. In de auto naar huis krijg ik reuze honger en het enige dat voorhanden is om te eten, zijn dropjes.. Een handje dropjes zorgt er echter wel voor dat ik al vrij snel door mijn koolhydraten ben.
Avondeten: verse pasta met gerookte kip, een zachtgekookt ei en een avocadosaus. Zo lekker! Dit moet je zelf ook eens maken!
Snack: omdat ik ben gaan hardlopen heb ik na het eten nog honger. Dus maak nog een smoothie met frambozen en blauwe bessen.

Qua calorie√ęn heb ik deze dag veel te weinig gegeten, vandaar die reuze honger denk ik. Aan het einde van de dag kwam ik 600 calorie√ęn, 40 gram eiwit en 40 gram eiwit te kort, maar had ik wel 64 gram koolhydraten te veel op. Ga ik het ooit weer onder de knie krijgen?

Vrijdag

Ontbijt: vandaag probeerde ik eens wat nieuws uit als ontbijt. Helaas was het niet zo succesvol. Ik gooide drie kiwi’s met een bak magere Franse kwark door de keukenmachine op donderdagavond. De volgende ochtend had het¬†de structuur van een shake en een superbittere nasmaak. Het was niet zo’n groot succes…
Tussendoor: ik heb nog al lang gedaan over het ontbijt dus een tussendoortje was niet nodig.
Lunch: twee volkoren boterhammen met twee hardgekookte eieren, rosbief en een kleine salade van avocado, mozzarella, tomaat, pesto en komkommer.
Tussendoor: de chiapudding smaakt ook heel lekker als tussendoortje!
Avondeten: omdat (wederom) de groente mislukte, dit keer had mijn vriend de aubergine 40 minuten op de grill stand in de oven gezet, aten we alleen gebakken aardappels en een biefstuk. De aubergines¬†waren¬†een beetje te zwart geworden…. Bij het eten dronk ik een aantal glazen wijn.

Op deze dag ben ik wel goed aan mijn macro’s gekomen en dat komt grotendeels door de wijn. Oh well…

Zaterdag

Ontbijt: de aardbeien zijn er weer en dus ontbijt ik met een bak magere Franse kwark met een berg aardbeien.
Lunch: tussen de middag eet ik twee muesli bolletjes met rosbief erop.
Borrel: rond een uurtje of vier kwamen mijn vriend en ik bij Esther aan om wijnen en taart te proeven voor haar bruiloft. De avond begon rond een uur of vier met wat borrelhapjes en een aantal glazen wijn in de tuin.
Avondeten: daarna ging de barbecue aan en heb ik frisse salades, stokbrood en vlees op mijn bord gehad. Tijdens het eten hebben we verschillende wijnen geproefd.
Toetje: na het eten kwamen de taartjes op tafel en sloten we de avond af met een glaasje limoncello.

Je snapt dat ik tijdens de borrel ben gestopt met het bijhouden van mijn macro’s. ¬†Het is sowieso lastig om nauwkeurig te tracken wanneer je het eten niet kunt afwegen.

Zondag

Ontbijt: daar is mijn goede vriend de bak magere aardbeien kwark van Optimel weer!
Lunch: omdat we vandaag veel onderweg waren, was er niet echt tijd om te lunchen. Daarom kochten we een broodje bij het tankstation. De meest gezonde keuze was de Italiaanse bol met kipfilet en een beetje pestosaus.
Borrel: oh jee! Het lijkt wel alsof dit mooie weer vraagt om borrels in de zon. Ook bij mijn schoonouders in de tuin zat ik zondag met een glaasje wijn en borrelnootjes in mijn hand. Voor het avondeten at ik nog een aardbeien waterijsje.
Avondeten: het mooie weer vraagt ook om nog een barbecue. What are the odds?! Twee keer in één weekend.

Conclusie

Je ziet maar weer dat ieder begin moeilijk is. Dus ook wanneer je al enige ervaring ergens in hebt, moet je gewoon de draad weer oppakken. Ik merk dat ik echt weer even handigheid moet krijgen in het indelen van mijn voeding. Dat is natuurijk ook niet gek na een relaxte vakantie. Met dat oefenen ga ik gewoon de komende weken door en wie weet post ik binnenkort een nieuw eetdagboek dat er compleet anders uitziet!