Je denkt misschien “Zijn we nou nog steeds niet klaar met die havermouttrend?” Nee. Havermout blijft voor mij namelijk nog steeds mijn go-to ontbijt wanneer het op hardlopen aankomt. Ik eet altijd een bakkie prak leeg voordat ik een hardloopwedstrijd heb. De smaak ervan is echter een ander ding. Ik kan niet zeggen dat ik heel erg geniet van die bakjes havermout terwijl iedereen op Instagram lijkt over te lopen van enthousiasme. Normaliter schenk ik heet water over de havermout heen, gooi ik er een berg kaneel doorheen en hak ik een appel in stukjes. Zo heeft het geheel toch even wat meer smaak. Het kan gelukkig nog beter. In het Crossfit & Fitness Food boek ben ik onderstaand recept tegengekomen voor appeltaartpap. Schrik niet van het woord pap, dat heeft er namelijk helemaal niets mee te maken.

Wat heb je nodig

  • Een Granny Smith appel
  • 40 gram havermoutvlokken
  • 225 milliiter amandelmelk of magere/halfvolle melk
  • Een theelepel kaneelpoeder
  • Een theelepel nootmuskaat
  • Een theelepel gemberpoeder
  • 20 gram rozijnen

Hoe maak je het havermout ontbijt

Snijd de appel in kleine stukjes van ongeveer een halve centimeter. Heb je weinig tijd? Gooi de appel dan even in de keukenmachine en laat die het werk doen. Bak de appelblokjes in een koekenpan totdat ze mooi bruin zijn. Haal uit de pan en zet even apart.

Giet vervolgens de melk in de koekenpan en voeg hier de havermoutvlokken en specerijen aan toe. Laat even op een laag pitje doorkoken terwijl je regelmatig in de pan roert. Voeg op het laatste moment de rozijnen toe. Schep de havermout vervolgens in een kom en strooi de gebakken appel er overheen. Je kunt dit ontbijt trouwens ook heel makkelijk een avond van tevoren maken. In de ochtend schuif je het dan gewoon even in de magnetron of eet je het koud op. Net zo lekker en wel zo makkelijk!

Voedingswaarde havermout ontbijt

Dit havermout ontbijt bevat 315 calorieën, 58 gram koolhydraten, 5 gram vet en 7 gram eiwitten. Wanneer je de havermoutpap maakt met magere melk veranderen de macro’s naar 360 calorieën, 68 gram koolhydraten, 3 gram vet en 14 gram eiwitten.