Eerlijk gezegd ben ik niet echt een banaanliefhebber. Bananen moeten bij mij het liefst nog een beetje groen zijn. Wanneer er al een bruin plekje op zit, eet ik het liever niet meer. Die weeïge, zoete smaak… Bah… Toch wilde ik graag dit bananensoftijs proberen omdat je met bevroren banaan ijs kunt maken. Dat was precies wat ik nodig had toen mijn ouders afgelopen zaterdag bij ons kwamen eten. Mijn moeder is namelijk lactose-intolerant en daarom kook ik zonder melk als zij komt eten. Bananensoftijs zonder melk en ook nog eens zonder suiker klonk voor mij als een uitkomst. Het recept is overigens wederom afkomstig uit de Albert Heijn recepten app, maar ik heb hier en daar wel wat aanpassingen gemaakt. Met deze hoeveelheden heb je meer dan genoeg ijs voor vier personen.

Wat heb je nodig?

  • Vier bananen
  • 50 milliliter amandelmelk
  • Amandelschaafsel
  • Maple syrup
  • 5 gram fijngemalen koffie

Hoe maak je het bananensoftijs?

Hak in de middag de banaan in plakjes en vries het hele zaakje in. Wanneer je toe bent aan het nagerecht haal je de banaan er pas weer uit zodat het echt goed bevroren is. Nu komt het lastige gedeelte van het verhaal. Volgens het recept moet je de banaan, fijngemalen koffie en de amandelmelk in de keukenmachine gooien. Wanneer je de keukenmachine lang genoeg laat draaien, verandert de substantie vanzelf van korrelig kruim naar echt ijs. Mijn keukenmachine was echter niet sterk genoeg, dus dat was een beetje lastig. Ik heb daarom mijn staafmixer gebruikt nadat het mij wel was gelukt om de banaan samen met de koffie en amandelmelk fijn te hakken. De bevroren banaan kruim, heb ik vervolgens in delen tot ijs ‘gehakt’ in een hoge mixbeker. Het was even werk, maar dan heb je ook wat.

Het bananensoftijs heb ik vervolgens in kleine glaasjes geschept. Daaroverheen heb ik het amandelschaafsel gestrooid en wat Maple syrup gegoten. Toegegeven, het moet wel je smaak zijn. Dus als je normaal alleen van heel zoet ijs houdt, dan is dit wellicht niet zoet genoeg voor je. Ik zou zeggen, probeer het eens! Ik vond het namelijk wel heel erg lekker ondanks dat ik niet zo een banaanliefhebber ben.

Voedingswaarde bananensoftijs

Een portie bananensoftijs is goed voor 183 calorieën, 41 gram koolhydraten (één banaan is al goed voor 30 gram koolhydraten volgens My FitnessPal), één gram vet en één gram eiwit.