psoriasis awareness

Wist jij dat 88 procent van de mensen met psoriasis zeer zelfbewust is of zich zelfs schaamt bij het ondernemen van activiteiten? Activiteiten zo simpel als zwemmen of naar de kapper gaan. Ik vind dat een schokkend hoog percentage. Alleen omdat de huid anders is dan anders, durven mensen bepaalde dingen niet te doen. In Nederland zijn er ruim 350.000 mensen met psoriasis en dat betekent dat maar liefst 308.000 mensen met dit gevoel rondlopen. Ik schaam me dan wel niet voor m’n psoriasis, maar ben mij er zeker wel van bewust. Als ik bijvoorbeeld een shirtje met korte mouwen aan heb, weet ik dat mensen kijken. Je voelt de blikken. Je voelt het al aankomen wanneer je bijvoorbeeld even iets uit je tas pakt. Die blikken zijn soms vol vraagtekens en soms zelfs vol afschuw. Voor mij is dat echter geen reden om mezelf te verstoppen. Die blikken zijn niet fijn, maar voorkom je denk ik toch niet. Niet zolang mensen niet weten wat het is dat mijn huid anders maakt dan anders.

Nog te weinig mensen ‘kennen’ de huidaandoening psoriasis en wat dit doet met de mensen die het hebben. Dat moet en kan anders. Om meer awareness te creëren, is er deze week een nieuwe bewustwordingscampagne over psoriasis gelanceerd. Voor deze campagne ben ik in mei geïnterviewd over mijn huid. Mijn moment of fame staat dus nu online en is onderaan deze blog te bekijken. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Je kunt de andere interviews met twee van mijn mede-psoriasis-mensen op de website van de campagne bekijken!

Praten over je psoriasis

Mocht je zelf ook psoriasis hebben en het gevoel hebben je te moeten verstoppen, neem dan vooral een kijkje op de website. Hier staat trouwens ook een fijne praathulp waarmee je makkelijker in gesprek kunt komen met je arts. In een gesprek met een arts of dermatoloog wordt je al snel overdonderd met informatie waar je bij thuiskomst niets meer vanaf weet. Welke crème moest ook al waar gesmeerd worden? Daarnaast is het erg belangrijk dat je ook je gevoel bespreekt. Wat doet psoriasis met je en hoe voel jij je daarbij. Je moet niet alleen met je gevoelens blijven zitten, want dat lost niets op. Je bent nog steeds net zo mooi als andere mensen met een normale huid. Vergeet daarnaast niet dat wij samen in dat clubje van 350.000 mensen met psoriasis zitten. Je bent niet alleen.