Eén van de vele leuke bijkomstigheden van bloggen over mijn 52Challenge jaar is dat je soms wordt uitgenodigd om mee te doen aan iets uitdagends. Zo gebeurde het dat mijn collega mij vroeg om mee te gaan naar Bikram yoga. Zij beoefent deze vorm van yoga al zo’n twee jaar. Daar mijn nieuwsgierigheid naar yoga al was gewekt door de positieve verhalen van Lotte en Esther, kon ik niets anders dan ja zeggen. Challenge accepted!

Bikram yoga met veel zweet

Bikram yoga is net iets anders dan ‘gewone’ yoga. Bij Bikram yoga doe je namelijk een serie van 26 verschillende houdingen die je tweemaal herhaalt. Dit alles gebeurt in een verwarmde ruimte van rond de 40 graden, 90 minuten lang. De houdingen die je doet zijn goed voor verschillende dingen. Zo komt het je concentratievermogen, geduld en uithoudingsvermogen ten goede, maar worden je flexibiliteit, evenwicht, lenigheid en spierkracht eveneens positief beïnvloed. Op z’n zachts gezegd: het is een intense work-out waar je behoorlijk van gaat zweten.

Je zweet dus uit elke porie. Dacht je dat dat niet kon? Wrong! Het zweet stroomt letterlijk van je af en de handdoek waarop je staat en ligt is zeiknat. Het advies is dan ook om zo min mogelijk kleding aan te hebben tijdens de les, waar ik me gelukkig direct aan gehouden heb. Met een sportbh en korte broek betrad ik op maandag de ruimte van Bikram Yoga Utrecht. De broek en bh zouden dry-fit moeten zijn, maar we weten nu dat dat dus gewoon een leugen is…

Ademhaling en de warmte

Eerlijk is eerlijk, ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten. Van te voren was ik een beetje bang gemaakt door mijn collega voor de warmte en intensiteit van de houdingen. Nadia deed eveneens een duit in het zakje door te zeggen dat er alleen enge mannen in kleine zwembroeken zouden staan. Die waren er toevallig alle vier de keren dat ik deze week ben geweest niet. Daarnaast wist ik redelijk goed om te gaan met de warmte.

Het geheim zit hem echt in de ademhaling. Je begint de les sowieso met een ademhalingsoefening om je lichaam beter aan de warmte te laten wennen. Voor de rest is het van belang om door je neus te ademen, maar het belangrijkste is nog wel dat je überhaupt niet vergeet om te ademen. Dat gebeurde bij mij nog wel eens. Je wilt een bepaalde houding zo goed mogelijk doen, terwijl het niet ademen eigenlijk ten koste gaat van een goede uitvoering.

Een relaxt gevoel dankzij Bikram yoga

Ademhaling, focus, evenwicht en lenigheid. Vier zaken waar ik deze week hard aan heb gewerkt. Een bijkomend voordeel is het mega relaxte gevoel dat ik na elke les had. Ik heb me in tijden niet zo relaxt gevoeld! Ik weet niet wat dit precies over mij zegt, but sign me up! Als Bikram yoga dit allemaal teweeg brengt bij mij, ga ik dit zeker vaker doen.

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar Bikram yoga en woon je in Utrecht of omstreken? Probeer het dan vooral bij Bikram Yoga Utrecht. Tijdens mijn challenge week heb ik vier hele fijne yoga sessies ervaren, gegeven door vier verschillende mensen. Ze gaven allemaal op hun eigen manier les, maar één ding hadden deze mensen gemeen: passie voor yoga. Heerlijk! Daarnaast zijn ze heel begaan, want alleen op maandag had ik gezegd dat ik iets met mijn knieën heb waardoor ik bepaalde houdingen niet kan doen. Iedere docent wist ervan en gaf mij vervolgens tijdens de les uitleg over hoe ik de houdingen anders kon uitvoeren. Makes a girl feel special!