brie knoflooksoep

Niet alles dat je eet hoeft super duizend gezond te zijn. Je mag echt wel eens cheaten, zoals dat zo mooi wordt genoemd. Soms heb je gewoon van die dagen waar je zin hebt in vies, vadsig en vet eten. Op zo’n dag moet je echter niet met alles genoegen nemen. Zelfs op zo’n dag moet je goed voor jezelf zorgen, ondanks het feit dat je iets minder gezond aan het eten bent. In de categorie ‘cheaten op een lekker manier’ volgt hier een overheerlijk en makkelijk recept voor een brie knoflooksoep.

Jezelf echt verwennen

Het is een recept dat niet behoort tot de hogere wiskunde. Gelukkig maar, want op een dag waarop je bijvoorbeeld een beetje brak bent, kan alles een uitdaging lijken. Het is alleen zonde om in het weekend helemaal los te gaan met overgeproduceerde kant-en-klaar producten nadat je de rest van de week wel gezond hebt gegeten. Bovendien zijn dat soort etenswaren geen eens echt lekker. Op zo’n dag moet je jezelf verwennen met iets écht lekkers.

Zelf maakte ik afgelopen zondag zo’n dag mee. Ook al lag ik voor twaalf uur ‘s nachts in mijn bed, het bezoek aan de Gay Pride hakte er toch een beetje in. De laatste keer dat ik mij iet wat brak voelde, at ik een zeer smakelijke kom camembert knoflooksoep op Texel. Dat doet een mens goed, pure, romige en een ietwat pittige smaak. Dit bracht mij natuurlijk op een goed idee: dat kan ik zelf ook maken! Zo geschiede.

Wat heb je nodig

1 versnipperde kleine ui
3 grote tenen knoflook, fijn gehakt
2 stukken brie (of camembert)
60 gram gezeefde bloem
60 gram roomboter
1 liter bouillon. Zelf heb ik kippenbouillon gebruikt
2,5 deciliter melk
1 in plakjes gesneden stokbrood
Zout en peper om de soep verder op smaak te brengen

Bereidingswijze

Smelt de boter in de pan en laat de ui en knoflook er kort in fruiten. Haal de pan van het vuur en voeg in delen de bloem toe. Blijf ondertussen goed roeren. Zet de pan terug op de pit en voeg hier, wederom in delen en al roerend, de bouillon aan toe. Laat, wanneer er geen klontjes meer te zien zijn van de roux, het geheel 10 à 15 minuten zachtjes doorkoken. Snij ondertussen een stuk brie in kleine stukjes. Sla alleen het kontje over. Deze smelt niet goed, dus snoepen maar!

Doe de blokjes brie en de melk bij de pan in en laat de stukjes al roerend smelten. Voeg peper en zout toe al naar gelang. Je zou de soep nu al kunnen eten daar de smaak al fantastisch is. Wacht alleen nog heel even…

Schep de soep in soepkommen die geschikt zijn voor de oven en snij het andere stuk brie in dikke plakken. Dompel een aantal plakjes stokbrood in de soep en leg daar een paar plakken brie overheen. Zet dit nog even 10 minuten in een oven op 180 graden en je hebt pure magie!

Bon appétit met deze brie knoflooksoep!