Personal body plan

Het is inmiddels twee weken geleden sinds mijn laatste weeg- en meetmoment en dat moment kwam me eigenlijk een beetje te vroeg. Ik had het moment namelijk een week later verwacht, tegelijkertijd met mijn nieuwe schema dat deze week van start ging. Afgelopen Personal Body Plan maand verliep namelijk niet helemaal vlekkeloos. Mijn opa overleed, er was de nodige werkstress, er waren feesten en partijen en ik blesseerde mijn bovenbeen. Dat zijn geen ingrediënten voor een succesvolle trainingsmaand waarin je onwijs goed voor jezelf zorgt. De nodige alcohol is er geconsumeerd, ongezond eten is er naar binnen geschoven en trainingen zijn overgeslagen of afgeraffeld. Je kunt begrijpen dat ik dus niet heel tevreden was met mijn inzet en prestaties van de afgelopen maand, maar daarom had ik wel extra motivatie gekregen om de komende Personal Body Plan maand te gaan knallen. Beginnende met het nieuwe trainingsschema!

In alle eerlijkheid keek ik er aan de ene kant naar uit, maar aan de andere kant ook weer niet. Verandering van spijs doet eten zeggen ze wel eens, maar daar staat een alternatieve bekende uitdrukking tegenover. Om het even op z’n plat Sallands te zeggen: wat den boer nie kent vret e nie. Een nieuw trainingsschema is dus heel leuk voor de nodige variatie en is tegelijkertijd weer een beetje spannend, want ik moet weer uit mijn comfort zone stappen…

Hogere wiskunde en skullcrushers

Van te voren was ik er natuurlijk alweer vanuit gegaan dat ik allerlei nieuwe ‘rare’ dingen moest gaan doen. Oefeningen die ik vast niet zou snappen ook al had ik al vijf keer het instructiefilmpje bekeken. Hogere wiskunde, dat zou het zijn. Niets was echter minder waar, want bijna alles was prima te begrijpen. Ja oké, er worden met enige regelmaat iet wat ingewikkelde namen gebruikt voor bepaalde oefeningen. Neem bijvoorbeeld de barbell romanian stiffed leg deadlift of de EZ-bar lying tricep skullcrusher. Je kunt er uiteraard verschillende dingen uit opmaken, maar wat er precies bedoelt wordt met een skullcrusher was voor mij in eerste instantie een raadsel. Daarnaast klinkt de term skullcrusher als iets dat ik niet leuk ga vinden, het boezemende mij de nodige angst in.

Brandende hamstrings

Leuk vond ik het inderdaad niet, helemaal de dagen erna niet… Ik had me toch een spierpijn na de eerste twee workouts van het nieuwe schema! Op de eerste dag was het bovenlichaam aan de beurt en dit werd op duizend-en-één-manieren ‘mishandeld’. Mijn nieuwe schema bestaat niet alleen uit nieuwe oefeningen, het bestaat ook nog eens uit een nieuwe indeling en hoeveelheid reps. Van veel dingen moet ik nu acht setjes van acht herhalingen doen. Say what???

De benen moesten het daarna op dag twee ontgelden. Ondanks het feit dat ik niet alle oefeningen volgens mijn nieuwe schema heb kunnen doen vanwege mijn bovenbeenblessure, stonden mijn hamstrings drie dagen lang in de fik. Dat voelde eigenlijk best wel lekker na een paar weken inactiviteit. Ook al zijn de squats en lunges nog steeds out of the question, die barbell romanian stiffed leg deadlift waar ik het net over had, kan ik wel gewoon doen. En dat voelt goed.

Michel Obama armen

Mijn nieuwe schema bevalt me zeker en ik kwam deze week tot een leuke ontdekking: ik begin steeds meer van het hele ‘fitness gebeuren’ te snappen waardoor het doen van nieuwe dingen lang niet zo eng is als van te voren gedacht. Naast een nieuw trainingsschema, ga ik trouwens de komende twee weken nog iets nieuws proberen omdat ik wat droger wil worden. Ik wil eindelijk die Michel Obama armen en daarom gaat mijn calorie inname iets omlaag. Samen met mijn Personal Body Plan coach heb ik de komende twee weken als proefperiode afgesproken om te kijken of ik niet teveel afval, want dat is namelijk niet de bedoeling. Ik ben benieuwd wat het met mijn lichaam doet!