iceman wim hof

Kou. Is het een emotie? Kun je ervoor zorgen dat je kou niet ervaart? Zou je je eigen lichaam zo kunnen manipuleren dat je kou volledig kunt negeren? Volgens The Iceman Wim Hof is dit allemaal mogelijk. Daarnaast is het volgens Wim ook mogelijk om je immuunsysteem te beïnvloeden en je concentratie te verbeteren. Allemaal dankzij de Wim Hof Techniek, een samenkomst van meditatie, ademhaling en kou. Dankzij het winnen van een prijsvraag via Anderzorg, mocht ik een workshop van de enige echte iceman bijwonen afgelopen zondag. Inclusief ijsbad op het eind!

Zoals je misschien al wel wist, heb ik in de aanloop naar deze dag natuurlijk braaf aan de voorbereiding gedaan en was ik al enige tijd ‘in training’. De training bestond uit het koud af douchen na iedere douche en dat was best wel even wennen. De kers op de training zou natuurlijk het ijsbad zijn waar ik mij als een volleerd ijsprinses in zou laten glijden. Tenminste, zo had ik mij dit voorgesteld. Zo erg zou het toch niet zijn?

Glamour in je bikini

Dus daar stond ik dan afgelopen zondag buiten in mijn bikinitje voor een zwembadje met ijs op een parkeerplaats in Amsterdam Zuid-Oost. Ik zou mijn ijsbad gaan delen met vier andere mannen. Dit is een hele interessante situatie… Oké nevermind, één been erin. Alles onder controle. Tweede been erin. Oké het wordt al iets minder leuk. En nu maar zitten. HOLY SHIT de ijsprinses was ver te zoeken en er kwam maar één gedachte in mij op: is dit het moment waarop ik het lootje leg? Echt jongens? In mijn bikinitje op een parkeerplaats in Amsterdam Zuid-Oost? Ik had iets meer glamoureus in gedachten, maar je hebt het natuurlijk niet altijd voor het zeggen.

Al zingend in een ijsbad

Duidelijk mag zijn dat ik op het moment dat ik helemaal in het bad zat, lichtelijk in paniek raakte. Dit. is. zo. koud! Gelukkig begon Wim direct tegen ons te praten en herinnerde hij mij aan de juiste ademhaling. Door op een bepaalde manier te ademen, kun je namelijk de schokreactie van je lichaam tegengaan. Na een moment, dat overigens voelde als een eeuwigheid, begonnen we dan eindelijk met het zingen van de mantra die we tijdens de workshop hadden geleerd. De iceman had deze mantra weer geleerd van de Dalah Lama en hij had hem zelf vrij vertaald naar het Nederlands.

En dus begonnen wij in koor te zingen: “Op een grote paddestoel, rood met witte stippen. Zat kabouter Spillebeen, heen en weer te wippen. Krak zei toen de paddestoel, met een diepe zucht. Hoepla beide beentje, zomaar in de lucht!”. De mantra klinkt wellicht wat vreemd, maar het gaat eigenlijk om het feit dat je jezelf dus afleidt van hetgeen er aan de hand is. Door het zingen van zo’n eigenlijk belachelijk liedje, is het de bedoeling dat je zodoende niet bezig bent met de kou die je lichaam eigenlijk ervaart. Dat werkte tot op zekere hoogte, want het was duidelijk te merken dat het liedje steeds sneller werd gezongen. Steeds sneller en sneller, want we willen ERUIT!

Verleg je grenzen met de iceman

Met trillende beentjes en handjes heb ik vervolgens de handdoek om mezelf heen proberen te slaan onderwijl mijn vriend in het ijsbad stapte. Gek genoeg heb ik toen nog een paar foto’s van hem weten te maken die niet al te bewogen waren. Ik stond namelijk als een dolle te shaken. Daarna heb je het trouwens al best wel snel weer warm, want je lichaam gaat een beetje gloeien van de kou. Gekke gewaarwording… Het was al met al best wel een rare, maar bijzondere ervaring die ik niet snel nogmaals zal doen. Het is namelijk verdomde koud! Ik kan het echter iedereen van harte aanraden, het is wel gewoon vet om te doen. In de categorie ‘verleg je grenzen’ is dit zeg maar een topper!