Ken je dat, je bent lekker bezig met het behalen van je doel en ineens merk je dat je aandacht verslapt. Ik heb een mooi voorbeeld hiervan: mezelf. Begin oktober kwam ik er achter dat ik sinds mijn dertigste verjaardag wat extra kilo’s had verzamelt. In principe is daar natuurlijk niets mis mee, maar ik begon mijn kleding niet meer te passen. And that’s not ok. Dus het doel was gezet: die dertigers kilo’s moeten eraf. Ik wilde graag weer tussen de 73 en 75 kilo wegen, want dat is de range waar ik altijd in heb gezeten en waar ik mij fijn bij voel. Nu twee maanden verder weeg ik een keurige 74,8 kilo, ben ik een aantal centimeters kwijt en pas ik al mijn kleding weer. Tot hier gaat het goed, maar nu komt het: na twee maanden begin ik ‘wat minder streng’ te worden en dat komt het doel natuurlijk niet ten goede. Mijn focus wordt wat minder.

Wat ik mij nou afvraag is hoe andere mensen dit doen. Hoe zorg je er voor dat je aandacht na die eerste periode niet verslapt? De nieuwigheid is er dan af en de eerste, goede resultaten zijn binnen. Je denkt misschien net zoals ik wel “oh maar het gaat zo goed, die frietjes kunnen er ook nog wel bij”. Je hebt tenslotte al een poos je best gedaan ergens op en dus mag je jezelf wel wat extra verwennen. En floep! Voordat je het weet, zit je weer in je oude gewoonte!

Hoe houd ik de aandacht vast?

Zo erg is het bij mij zeker niet hoor. Die dertigers kilo zijn er nog steeds vanaf, maar ik herken wel ineens bepaald gedrag bij mezelf. Minder zin in sporten, meer zin in het eten van troep, mezelf iets meer ‘verwennen’ omdat ik zo goed m’n best heb gedaan enzovoort. Ik heb toch al mooi resultaat? Kijk, als het nou bij dat ene bordje friet bleef, was er natuurlijk niets aan de hand. Maar ja, dan staan er ook nog pepernoten op tafel en trakteren er twee collega’s in één week plus nog dertig andere verleidingen waar ik dan wel weer ja op zeg. Dat terwijl ik gewoon keuzes moet maken. Keuzes die ik in de weken daarvoor ook heb gemaakt. Waar is die aandacht nou ineens naar toe gegaan??? En misschien nog belangrijker: hoe houd ik de aandacht vast?

Ik ben hiervoor even op onderzoek uitgegaan, want ik wil natuurlijk succesvol zijn in het behalen van mijn doelen. Mijn zoektocht leverde een paar praktische tips op die ik graag met je deel. Ik ben namelijk in de veronderstelling dat ik echt niet de enige ben met dit probleem. Onderstaande tips zijn overigens ook bijzonder goed toepasbaar op goede voornemens. Heb je deze nog niet op papier? Misschien kunnen de tips in mijn andere blog je hierbij helpen.

Zo bereik je jouw doelen

1. Blijf jezelf continu herinneren aan de voordelen van je doel. Hier moet ik bijvoorbeeld denken aan alle kleding dat ik weer pas en al het geld dat ik niet hoef uit te geven aan nieuwe kleding.

2. Plan je doel in je agenda. Bepaal bijvoorbeeld alvast van tevoren op welke dagen je gaat sporten en bedenk van tevoren wat je op een dag gaat eten. Zo weet ik bijvoorbeeld ook beter op welke verleiding ik wel ja kan zeggen!

3. Beloon jezelf. Dit is wel een lastig puntje voor mij en mijn doel. Als ik mezelf namelijk met lekker eten ga belonen dan ga ik mijn eigen doel weer voorbij. Ik moet dus goed nadenken hoe ik mezelf kan belonen zonder dat dit ten koste gaat van mijn doel.

Mocht je trouwens op dit wel redelijk korte lijstje nog aanvullingen hebben, dan hoor ik het uiteraard graag. Alles om met z’n allen die doelen te behalen!