Wanneer je in Vietnam bent, behoor je verschillende dingen te doen. Naast lekker eten en het bezoeken van bepaalde steden, dorpen en tempels, is dat een easy rider tour. Deze tour is niet zomaar een tour… Nee, dit behoort één van de vetste tours ter wereld te zijn, tenminste dat hoorde ik van verschillende kanten. Een easy rider tour is in ieder geval een motortocht door bijvoorbeeld de central highlands van Vietnam waarbij je op plekken komt waar je normaliter nooit zou komen als toerist. Zandpaden, bergweggetjes, kleine dorpen en als je geluk hebt, kom je bij de mensen thuis. Je kunt er voor kiezen om zelf te rijden, maar je kunt ook gewoon achterop zitten bij een gids. Wanneer je geen motor kunt rijden en onder het rijden lekker om je heen wilt kijken, is dit wel the way to go. Helemaal gezien de gekte van het verkeer en de kwaliteit van de wegen…

Het lijkt er misschien nu een beetje op dat ik mijn vakantie voor de challenges heb uitgezocht. Eerst die nachtelijke reis in die ontzettende sleeperbus en nu dit! En ik heb nog een hele toffe challenge klaar staan voor komende week dus dit is zeker een vakantie waarin ik mijn grenzen heb verlegd, want oh boy… Dit waren me toch een spannende en interessante drie dagen!

Huilend achterop de motor

Laten we beginnen met het feit dat ik nog nooit op een motor heb gezeten, ik het moeilijk vind om de controle los te laten en ik toch enige vorm van hoogtevrees heb. Combineer dat met de rijstijl van de gemiddelde Vietnamees, de bijzonder smalle bergweggetjes waar slechts een restje asfalt ligt en het feit dat mijn gids twee turven hoog was. Een succesformule zullen we maar zeggen. Op de vraag of ik stilletjes achterop de motor een traantje van angst heb moeten wegpinken, kan ik dan ook gewoon positief antwoorden. Mijn hemel wat ben ik bang geweest. Mijn gids hield namelijk wel van doorrijden en dat is in essentie prima, maar niet wanneer we een bergpas naar beneden gaan op een freaking zandpad, ik me moet vasthouden for dear life en ik steeds de achterband voel wegglijden. Not a good time voor een angsthaas zoals ik! Natuurlijk heb ik mezelf de hele tijd verteld dat hij dit vaker doet, dat die kleine boy iedere dag op zijn motor zit en dat hij vast wel weet wat ‘ie doet. Rijden kon mijn kleine vriend ook zeker, het had van mij gewoon wat langzamer gemogen…

Easy rider tocht met bijzondere momenten

Toch heb ik onwijs genoten van onze driedaagse easy rider tocht. We zijn op plekken geweest die superbijzonder zijn, hebben genoten van de mooiste uitzichten, we hebben veel geleerd over de Vietnamese cultuur en hebben waanzinnig lekker gegeten. Zo zijn we gestopt bij het huis van de familie van onze gidsen en zijn we vet verwend met allerlei lekkernijen. Ook zijn we onder andere gestopt bij een cacaoplantage en hebben we thee gedronken voor het kleine hutje van de boer die hoogstwaarschijnlijk nog nooit zulke lange en witte mensen had gezien. Daarnaast hebben we een hele gave waterval bezocht waar wij voor de andere bezoekers juist de attractie waren en hebben we genoten van de plaatselijke streetfood. Stuk voor stuk bijzondere momenten.

Voor de mensen die ooit nog naar Vietnam gaan is dit dus een dikke aanrader, maar hou het vooral bij een easy rider tour van twee dagen. Wij vonden de drie dagen echt te lang en konden op een gegeven moment niet meer lekker op de motor zitten. Ik heb nu nog steeds een houten reet 😉 Wij hebben overigens onze tour geboekt bij Vietnam Easy Rider Group uit Mui Ne en zijn van Nha Trang naar Da Lat gereden. Je kunt echter elke kant oprijden die je wilt, flexibel zijn ze hier wel!