De mensen die net zoals ik al vaker op een beurs hebben gestaan als standhouder, weten dat het eten op en tijdens de gemiddelde beurs zwaar te wensen overlaat. Je hebt het vaak druk, voor de lunch is weinig tijd, bij het restaurant is alleen een kleffe tosti te halen en in de avond ga je met je collega’s uit eten. Een paar dagen beurs staan dus bijna altijd garant voor een maximale calorieën inname en minimale inname van gezonde voedingsstoffen.

Een beetje zonde om hierin mee te gaan, gezien mijn succesvolle sugar detox van vorige week die ik ondanks de honger heb weten vol te houden. Om dan mezelf direct helemaal te buiten te gaan, leek mij niet heel verstandig. Het was dan ook de uitdaging om tijdens mijn verblijf op de beurs in Stuttgart, de meest gezonde keuzes te maken.

Go Healthy
Het is heel fijn dat gezond eten zo hip is, want in het Mövenpick hotel, waar ik maandagavond samen met mijn collega’s heb gegeten, was er een speciale Go Healthy kaart. Als voorgerecht groene asperges met gegrilde paprika en artisjok en als hoofdgerecht wit vis met gestoomde groenten. De eerste dag ging goed, ondanks de wijntjes die ik erbij heb gedronken.

Het ontbijt was de volgende uitdaging. Normaliter ontbijt ik met havermout, aangemaakt met water waarna er een appel in stukjes, rozijnen, lijnzaad, goji bessen en kaneel doorheen gaan. Ik had wel op de ontbijtkaart van het hotel zien staan dat ze havermoutvlokken hadden, alleen snapte het personeel niet helemaal wat ik wilde. Mijn ontbijtritueel werd dus iets anders dan normaal met een bakje vlokken, heet water in een theepotje, een hele groene appel en wat honing. Het smaakte niet minder lekker gelukkig nadat ik de appel met een bot mes had weten te slachten.

Een klein beetje vals gespeeld
Op dinsdagavond zijn we in het centrum van Stuttgart gaan eten bij een heel oud restaurant. Hier werd wederom heerlijke wijn geschonken en heb ik me tegoed gedaan aan asperges en vis. Dit keer was het zalm als voor- en hoofdgerecht en de beide gerechten smaakten bijzonder lekker! Ik heb dus wel een beetje vals gespeeld qua alcoholconsumptie, maar het waren geen sloten drank die ik heb geconsumeerd. Dus dat scheelt dan iets…

Waar het zo goed ging met het avondeten en het ontbijt, zo anders ging het bij de lunch. Bijna alles wat er in het kiosk-achtige restaurant werd verkocht, was gefrituurd of had in ieder geval te lang in het vet gelegen. De rest bestond uit gesmeerde broodjes en uit de kluiten gewassen krakelingen. Er was wel een saladebar in het gebouw, maar wanneer je eenmaal aan de ene kant van de hal staat, wil je niet je kostbare tijd besteden aan het lopen naar de andere kant. Daarnaast sta je de hele tijd al op je benen, die er aan het einde van de dag zo langzamerhand afvallen.

Frituur en curryworst
Op de terugweg van Stuttgart naar Nederland op woensdag, dacht ik voor de grootste uitdaging van de week te komen staan. Er vanuit gaande dat er alleen maar wegrestaurants zijn waar de frituur overuren draait, de Duitse curryworst je tegemoet wandelt en de saladebar bijzonder sneu is, was ik al bereid om de meest smerige salade op te eten. Tot mijn verbazing was er echter keuze tussen de Burger King, een vleesbuffet waar je u tegen zegt en een best uitgebreide saladebar. Saladebar it is!

Ik vind het echter heel opmerkelijk dat een menu van de Burger King goedkoper is dan een bakje groente. Dat staat jammer genoeg niet in verhouding met elkaar en ik kan daarom goed begrijpen dat veel mensen in dit geval voor de Burger King gegaan zouden zijn. Gezond eten kan soms wat duurder zijn, maar het is wel vele malen lekkerder dan zo’n natte hamburger. Je kunt jezelf dus de vraag stellen of je voor goedkoop, vet en klef gaat of voor iets duurder, voedzaam en lekker?