Hardlopen City Pier City

Wanneer je door een blessure niet hebt kunnen trainen voor een 10 kilometer loop, moet je creatief zijn en er op een andere manier voor zorgen dat je de loop toch enigszins tot een succes kunt maken. Dat is wat ik in ieder geval in mijn 52Challenge heb gedaan. Door middel van de juiste voeding zou ik zondag wel even die tien kilometer lopen.

Rode bietjes drinken
Een zoektocht op Google leert dat de raarste dingen goed zijn voor je hardloopprestatie! In de categorie rare dingen: bietensap. Dit kan het uithoudingsvermogen verhogen en het kan leiden tot een lagere hartslag en zuurstofgebruik tijdens inspanning. Mooi, dat is precies wat ik nodig heb, dacht ik! Ik had echter voor deze challenge nog nooit van bietensap gehoord, laat staan van de heilzame werking. Ik kon me er dan ook niet al te veel bij voorstellen. Enigszins qua smaak natuurlijk wel. Een rode bietensalade met verse haring vind ik zeer smakelijk, maar dat in vloeibare vorm?

Heel braaf heb ik het opgedronken, maar ieuw… Ik kan me niet voorstellen dat mensen dit voor hun lol drinken en je zult het dan ook nooit meer in mijn ijskast zien staan.

Gember en knoflook
Daarnaast zijn er ook een aantal normale producten, waarvan je niet verwacht dat het je hardloopprestatie op een positieve manier kan beïnvloeden. Zo heeft gember een ontstekingsremmende werking en zou het je schildklier stimuleren voor een snellere stofwisseling. Daarnaast zou je in de week voor de loop meer knoflook moeten eten, want dat verlaagt je bloeddruk en cholesterol.

Deze twee ingrediënten zijn een stuk lekkerder en vormden dan ook geen probleem! Samen met sesamzaad en spinazie was de topmaaltijd van de week snel gemaakt! Zaden en spinazie zijn namelijk eveneens goed voor de hardloper.

Lekkere en gezonde maaltijd
Snijd twee tenen knoflook klein en doe dit met een stuk geraspte gember in een wok. Wok deze samen met een bakje roze garnaaltjes in plantaardige olie. Voeg stapsgewijs een grote zak verse spinazie toe en gooi er een scheut sojasaus over. Kook ondertussen de rijst en binnen een kleine twintig minuten staat er een super lekkere en gezonde maaltijd op tafel. Vergeet niet het sesamzaad erover heen te strooien voordat je het opeet!

Havermout voor de hardloper
Naast knoflook, gember en zaden zijn noten en havermout goed voor een hardloper. Wederom vormde dit geen probleem, aangezien ik vaak ontbijt met een kom havermout en daarin een appel, kaneel en rozijnen. Deze zondag heb ik het nog een stapje verder genomen en heb ik het ontbijt tot een kunst gemaakt. Waar kun je nou beter een tien kilometer op hardlopen dan op een goed ontbijt?

Men neme vijf scheppen havermout, zet dit onder gekookt water en wacht tot het water in de havermout is getrokken. Dan hak je een appel in kleine stukjes en roer je het door de havermout. Ik zet dan de kom één minuut in de magnetron, want koude havermout vind ik iets voor paarden. Daarna begint het ‘versieren’! Lijnzaad, gedroogde cranberries, walnoten, cashewnoten, kaneel en goji bessen.

Spierpijn en trots
Of het nu aan het eten heeft gelegen, durf ik echt niet te zeggen. Ik schrijf deze blog met de spierpijn in mijn benen, maar ik heb de City Pier City wel gelopen! Het uur en de tien minuten die ik heb gerend, voelden als een eeuwigheid, maar vlogen ook zo voorbij. Reken er maar op dat ik na kilometer zes weer in de foetushouding op de grond wilde gaan liggen. Opgeven is echter geen optie en ik ben stiekem toch een beetje trots op mezelf dat ik het wederom heb gedaan. Op naar de We Own The Night loop op 7 juni en de Singelloop eind september!