stamceldonor

Als men aan mij vraagt of ik iets met voetbal heb, moet ik hier negatief op antwoorden. Ik wil nog wel eens naar een bekerfinale kijken en weet er ook een aantal nutteloze feitjes over te vertellen, maar meer is het niet. Ik loop er niet bepaald warm voor zullen we maar zeggen en snap die liefde die mensen voor ‘hun club’ kunnen voelen dan ook niet. Toch komen er af en toe wel wijsheden uit dat voetbalwereldje waar je iets aan hebt. Neem bijvoorbeeld de titel van dit blog: Geen Woorden Maar Daden. Een zin afkomstig uit het clublied van Feyenoord. Geen woorden, maar daden. Een mooi motto.

Het is een motto waar iedereen iets mee kan, want laten we eerlijk wezen; hoe vaak voeg je nou de daad bij het woord en ga je aan de slag met hetgeen dat je zegt? Al snel ben je een aantal excuses, smoesjes of drogredenaties verder. Of je bent het simpelweg vergeten. We zijn immers allemaal druk. Zonder dat je er misschien erg in hebt, gaan veel goede ideeën en voornemens zo verloren. Jammer toch? Geen woorden maar daden is daarom een motto waar goed naar te leven is. Simpel en doeltreffend (hihi) en op ieder vlak in je leven toe te passen.

Viora de eenhoornstrijder

Om een lang verhaal kort te maken, vertel ik je graag wat mijn actiepunt van deze 52Challenge week is. Wellicht heb je in een eerdere blog van mij gelezen dat mijn lieve vriendin Viora in januari de diagnose Acute Leukemie te horen heeft gekregen. Dit is meer dan een rotziekte dat je als omstander bij tijd en wijlen machteloos doet voelen. Je wil je vriendin namelijk niet zo zien, je wil haar beter kunnen maken en haar alle eenhoornmagie kunnen geven die er bestaat. Dat kan alleen jammer genoeg niet, maar ik kan haar voor mijn gevoel wel indirect helpen door aandacht te vragen voor bloeddonatie en stamceldonatie. Beide vormen van donatie zijn voor leukemiepatiënten van levensbelang. Ik was al bloeddonor en had mezelf eveneens aangemeld als stamceldonateur, maar helaas mag ik mijn stamcellen niet doneren vanwege mijn psoriasis.

Daar stond ik dus. Geen woorden en ook geen daden op het vlak van de stamceldonatie totdat ik nogmaals op de website van Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren, zat te neuzen. Ineens zag ik de knop ’Kom in actie’ en zag ik een manier om wel de daad bij het woord te voegen: ik geef me op als vrijwilliger! Ik kan dan misschien wel niet een leven redden met mijn stamcellen, maar ik kan wel bijdragen aan het feit dat zoveel mogelijk mensen zich opgeven als donor en er iets over te weten komen.

Meld je aan als donor of vrijwilliger

Wil jij net als ik het motto ‘geen woorden maar daden’ naleven? Meld je dan hier aan als stamceldonor. Vind je het toch te eng of kun je vanwege je gezondheid geen donor zijn? Meld je dan aan als vrijwilliger en wie weet staan wij binnenkort samen te flyeren 😉

Ben je nog geen bloeddonor? Je kunt je hiervoor aanmelden op de website van Sanquin. Als vrouw mag je maar drie keer in het jaar een halve liter bloed doneren en zo’n zakje heb je binnen een klein kwartier vol. Het kost je dus echt heel weinig tijd en die zakjes zijn van levensbelang! Viora heeft bijvoorbeeld afgelopen week vier zakken (!!!) bloed gekregen omdat haar HB-waarde door de chemo bizar laag was. Levensbelang dus!

Meer weten over de eenhoornstrijder Viora?

Je kunt Viora en haar strijd tegen leukemie volgen via haar blog en haar Instagram. Be aware: het is veel inspirerende content en de unicorns vliegen je om de oren!