Yes, eindelijk is de decembermaand aangebroken! Voor kerst-gekkies zoals ik dé leukste maand van het jaar. Alles draait om kerstmuziek, de boom versieren, lekker eten en gezelligheid. Ik houd ervan! Zoveel zelfs dat ik op 1 december al bij de Ikea voor de deur lag om een kerstboom te kopen. Daar stopte de kerstgekte echter niet. Deze week maakte ik ook alvast een kerstdiner klaar. Allemaal onder het motto van een goede voorbereiding is het halve werk!

Oké, het klinkt misschien een beetje gek en wellicht ben ik ietsepietsie doorgeslagen. Ik kan je echter vertellen dat het proef maken van het kerstdiner zeer stress verlagend werkt. Zo voorkom je namelijk dat je op de dag zelf met je handen in het haar staat omdat er iets in het recept is misgegaan. Zie het als een generale repetitie waarbij je alle tijd hebt om op je gemak bekend te raken met het recept en de ingrediënten. Tijdens de kerst wil je natuurlijk iets speciaals maken en speciaal staat eigenlijk altijd gelijk aan ingrediënten die je normaliter nooit gebruikt. Veel vlees- of vissoorten vragen bijvoorbeeld om een bepaalde bereiding. Wanneer je iets net te lang of te kort bakt, is dat natuurlijk gewoon zonde.

En het kerstdiner wordt….

Nu ben ik zelf niet echt van de superspeciale recepten waar ik de helft van de ingrediënten geen eens van ken en waarvoor je uren in de keuken moet staan. Nee, ook zonder al die interessante dingen en bereidingswijzen kun je een fantastisch chique diner op tafel toveren. Zonder al teveel moeite en tijd. Deze week heb ik dus gezocht naar zo’n recept en vond ik het, hoe kan het ook anders, in de Appie app. Entrecote met Leffe bierjus, gekarameliseerde pastinaak en een zoete aardappelpuree. Een makkelijk recept waarbij het vlees het moeilijkst is. Een entrecote heb ik nog nooit klaar gemaakt, maar het bakken van dit soort vlees is naar mijn idee een gevoelskwestie. En laat mij nou net dat gevoel wel hebben. Ondanks dat ik vooraf geen problemen voorzag, is het wel fijn om het nu alvast te hebben geprobeerd. Zo weet ik dat ik op Kerstavond niet voor verrassingen kom te staan.

Naast dat het bereiden dus goed ging, is het ook belangrijk om even naar de smaken te kijken. Of die lekker waren? Ja! En dat vond de kritische jury bestaande uit mijn nicht en vriend ook. Het recept is dus door de kerstkeuring heen gekomen. Dit soort smaken horen gewoon bij de Kerst en als het recept ook nog eens niet te vet en te hoog in de koolhydraten zit, dan is dat helemaal mooi meegenomen. Komende donderdag deel ik daarom graag het recept zodat jij er misschien wat inspiratie uit kunt halen. Wie wil er tenslotte niet een makkelijk te maken kerstdiner op tafel zetten dat tegelijkertijd fantastisch smaakt én waarvan de voedingswaarden best oké zijn?! BINGO!