stoppen met roken

Het is dinsdagochtend en de smaak van mijn eerste sigaret hangt nog in mijn mond. Ik heb mijn vierde stoppoging maar opgegeven. Van het weekend had ik, ondanks dat er geen feest of partij was, een paar peuken gerookt dus het hek is eigenlijk wel weer van de dam. Misschien was het geen echte stoppen-met-roken-poging. Ik mocht tenslotte bij feesten en partijen in het weekend wel roken. De grens van wanneer ik wel of niet mag roken van mezelf, is wellicht wat te dun gebleken… Dus nu zit ik hier weer op de rand van mijn bed met een kopje Senseo koffie en de volgende sigaret alweer tussen mijn vingers.

Ach zo erg is het misschien ook wel niet. Ik ben nog jong en die paar peuken kunnen echt niet zoveel kwaad. Ik rook al duizend keer minder dan vorig jaar. Toen rookte ik een pakje per dag. Zo lang ik dit gewoon volhoud, dan zal het allemaal wel loslopen. Ik ben echt geen verstokte roker ofzo en heb geen rokershoest. Het zal dan wel niet zo goed zijn voor je gezondheid, maar ik was toch niet van plan om een halve marathon te lopen.

De Marijke 1.0

Zo. Dat is schrikken of niet? Maak je geen zorgen. Dit is geen live verslag van mijn dinsdagochtend, maar van de Marijke 1.0. De Marijke voor 52Challenge. De persoon die ‘s ochtends wakker werd met een slap kopje Senseo prut en een peuk onderwijl het ochtendjournaal opstond. De persoon die alleen maar rende uit pure noodzaak om bijvoorbeeld de bus of de trein te halen. De persoon die nog nooit van een squat, lunge of dumbbell had gehoord. De persoon die een Knorr maaltijdpakket als gezond bestempelde, er zit immers groenten in toch?! De mensen die mij al voor 2013 kenden, zijn getuige geweest van de verandering in mijn leefstijl. De mensen die ik echter in de afgelopen jaren ben tegengekomen, kunnen zich maar moeilijk voorstellen dat ik ooit zo anders was. Een vriendin van mij zei laatst: “Jij en roken? Zie dat zo niet voor me!” Het was toch echt zo…

Dromen van de smaak van een sigaret

Nu wil het toeval dat het deze challengeweek precies drie jaar geleden is dat ik begon aan mijn eerste uitdaging. En wat voor één! Ik las tijdens mijn eerste 52Challenge het Stoppen met roken boek van Allen Carr en stopte met roken. Zo klinkt het bijna simpel. Ik las het boek, rookte mijn laatste sigaret en schreef er een blog over. Klaar! Zo simpel als het klinkt, is het ‘aanleren’ van een gezonde leefstijl echter nou ook weer niet. Het kost veel tijd, moeite en bovenal discipline. Geloof me als ik zeg dat deze nieuwe, fittere versie van mezelf echt niet ineens tot stand kwam.

Om het cirkeltje even rond te maken: dat hele fit worden en het ontwikkelen van een gezonde leefstijl is allemaal goed te vergelijken met mijn allereerste 52Challenge. Ik wilde iets and I put my mind to it. Vervolgens houd ik het met de nodige discipline vol. Toegegeven, soms droom ik nog steeds wel eens van de smaak van die sigaret in combinatie met een kopje koffie. Oh, dat smaakte zo goed… Op dat soort momenten bedenk ik me dan wat het opnieuw beginnen met roken voor mij gaat doen. Niets positiefs. Die eerste sigaret gaat sowieso supersmerig zijn en dus doe ik het maar niet.

Zuinig zijn op je gezondheid

Drie jaar na mijn laatste sigaret ben ik dus nog steeds heel blij. Blij dat ik gestopt ben met roken, begonnen ben met 52Challenge en ben gaan werken aan een gezonde leefstijl. Op je gezondheid moet je namelijk zuinig zijn, een goede gezondheid is niet vanzelfsprekend. Hopelijk geeft mijn ‘before and after’  verhaal je de nodige inspiratie en motivatie om misschien ook te stoppen met roken of om met jezelf aan de slag te gaan. Wat zou jij in je leven willen veranderen?